شاهین; سریع ترین موجود کره زمین

گردآورنده: مهسا هاشمی

تصویر: اینترنت

شاهین** پرنده ای به طول۳۴  تا ۵۸ سانتی متر با اسم علمی Falco peregrinus از گسترده ترین پرندگان در جهان میباشد و تنوع قابل توجهی در اندازه نسبت به دیگر پرندگان دارد.اندازه پرنده ی ماده تا ۲۰% از نر بزرگتر است.

شاهین سریع ترین موجود زنده کره زمین است. از این پرنده رکورد سرعت 389 کیلومتر بر ساعت در زمان شیرجه به سمت شکار ثبت گردیده است. شاهین به صورت باورنکردنی فرز و سریع است و با شیرجه های تماشایی به شکارش حمله  یا او را تعقیب مکند.

چشم های بزرگ این پرنده وسیله ای برای حفاظت از این پرنده در طبیعت است. پلک سوم در این پرندگان شکاری با مرطوب نگه داشتن چشم آنها هنگام پرواز باعث بهتر شدن دید این پرنده میشود.

شاهین ها صداهای متفاوتی دارند که شامل صداهای بلند، خشن، پچ پچ های مداوم و صدایی که هنگام ورود مزاحمان استفاده میکنند؛ میشود.

سن این پرنده تا حدود ۱۵ الی ۲۰ سال در حیات وحش تخمین زده شده است.

شاهین ها معمولا تکزی هستند و فقط در فصل تولید مثل است که برای محافظت از قلمرو به همراه جفت خود دیده میشوند.

پرواز معاشقه ای قبل از جفت گیری (courtship flight)در شاهین ها شامل حرکات آکروباتیک هوایی، مارپیچی و شیرجه هایی با شیب تند است. پرنده ی نر شکار را در هوا به سمت پرنده ماده می اندازد و پرنده ماده به صورت وارونه شکار را با پنجه هایش میگیرد.

فصل تولید مثل شاهین ها نسبت به محل زندگیشان متفاوت است و بستگی به شرایط آب و هوایی و در دسترس بودن طعمه دارد. آنها معمولا از ۱ تا ۶ عدد تخم میگذارند و ۲۹ الی ۳۳ روز طول میکشد که جوجه ها از تخم بیرون بیایند.

شاهین ها معمولا از پرندگان و همچنین از بسیاری پستانداران مانند خفاش ها و جوندگان مانند جربیل ها و گاهی از حشرات، خزندگان و ماهی ها تغذیه میکنند؛ آنها حتی به پرندگانی در اندازه خود و گاه بزرگتر نیز حمله و آنها را شکار میکنند.

 نوک بالایی این پرنده حالت تیغه ای و بریده شده ای دارد که سازگار برای کشتن شکار از طریق قطع ستون فقرات گردن است.

این پرنده زیستگاه های متفاوتی دارد.از مناطق سرد و خشک و کم باران(tundra) تا بیابان های گرم و مناطق استوایی، از جزایر اقیانوسی تا جنگل ها، تالاب ها، دشت های بی درخت و کوهستان ها و به صورت فزاینده ای در مناطق شهری دیده میشوند،به استثنا قسمت های از حوزه ی رودخانه آمازون،صحرا های آفریقا،بسیاری از جلگه های مرکزی و قطب جنوب که فاقد این پرنده میباشند.

آشیانه این پرنده ها در شکاف صخره ها، درخت های تو خالی و گاهی روی زمین میباشد. بعضی نیز از لانه های متروکه ی دیگر پرندگان برای ساختن آشیانه استفاده میکنند.

عمدتا ماده ها وظیفه ی ساخت لانه را دارند و لانه ی آنها از خزه، علف و برگ درختان ساخته میشود.

شاهین ها در طبقه بندی IUCN، در مرحله ی LC یا least consern یا کمترین نگرانی قرار دارند؛ ولی به دلیل آن که مورد علاقه قوشبازان و صیادان هستند تحت طیف وسیعی از قوانین ملی و بین المللی محافظت میشوند.

**نام این پرنده در برخی منابع شاهین و در برخی منابع بحری ذکر گردیده است. منبع این مطلب برای نامگذاری، کتاب راهنمای صحرایی پرندگان، نوشته جمشید منصوری میباشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *