تقدیر از آوای بوم در مراسم جایزه ملی محیط زیست

در مراسم سیزدهمین دوره‌ی جایزه‌ی ملی محیط زیست که در تاریخ ۱۸ مهر ۱۴۰۲ برگزار شد، از انجمن آوای بوم در بخش سازمان‌های مردم نهاد تقدیر و تشکر شد.

سیزدهمین جایزه ملی محیط زیست پس از وقفه‌ای ۵ ساله به منظور شناسایی، معرفی و قدردانی از خدمات و فعالیت‌های شاخص و اثربخش فعالین حوزه محیط زیست بر اساس فراخوان قبلی دیروز ۱۸ مهرماه در سالن همایش‌های شهدای محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

 

 

 

در سیزدهمین دوره جایزه ملی محیط زیست، ۳۹۳ اثر به دبیرخانه مسابقه ارسال شده که ۶۳ اثر در ۶ گروه به مرحله بعد راه پیدا یافتند و در نهایت نیز بر اساس ارزیابی هیأت داوران، ۲۶ نفر حائز رتبه اول تا سوم در محورهای مختلف و یا شایسته تقدیر شناخته شدند. این مراسم با حضور علی سلاجقه معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و خانم خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در محل سازمان حفاظت محیط زیست و در سالن شهدای محیطبان برگزار شد.

برگزاری رویداد بوتیمار

 

موسسه هنری سرو آزاد با همکاری ایمان ابراهیمی، مدیر عامل انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم رویداد بوتیمار را برگزار کردند.

 

 

 

 

 

 

 

این رویداد در تاریخ ۱۳ مهرماه ۱۴۰۲ در فرهنگسرای امام خمینی در محله‌ی نیاوران شهر تهران و به مناسب روز جهانی پرندگان مهاجر (World Migratory Bird Day) برگزار شد. در این رویداد ۲ ساعته، مدعوین و کارشناسان در دو قسمت به گفتگو پرداختند. قسمت اول در ارتباط با نقد کتاب مهاجرت پرندگان نوشته‌ی ایمان ابراهیمی بود که در سال ۱۳۹۹ منتشر شد و در آن موضوع مهاجرت پرندگان به طور کامل مورد بررسی قرار گفته و وضعیت پرندگان مهاجر در دنیا و ایران مورد بحث واقع شده است. در این کتاب تصاویر ۲۳ عکاس حیات وحش ایران از پرندگان نیز منتشر شده است.

 

 

 

قسمت دوم این رویداد در ارتباط با وضعیت حفاظت از پرندگان مهاجر در ایران بود. وضعیت فعلی پرندگان مهاجر، پروژه های مرتبط با حفاظت از آن‌ها که تا کنون در کشور انجام شده و فعالیت‌های حفاظتی که در حال حاضر انجام آن ها ضروری به نظر میرسد مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

 

کارشناسان و متخصصان مدعو در این جلسه عبارت بودند از: محمد درویش، هیئت علمی مرکز مطالعات گیاهی کشور، جمشید منصوری، پرنده شناس و اکولوژیست پیشکسوت ایرانی، علیرضا هاشمی مدیر موسسه پرنده شناسی طرلان، حمیدرضا میرزاده سردبیر روزنامه‌ی پیام ما، آرش حبیبی آزاد پیشکسوت پرنده نگری در کشور و ایمان ابراهیمی مدیر انجمن آوای بوم.

 

گزارش مرحله نهایی از آموزش میدانی در پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرنده‌های زنبورخوار

گزارش مرحله نهایی از آموزش میدانی در پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرنده‌های زنبورخوار

مهرماه ۱۴۰۲

 

 

نوع پروژه: آموزشی- پژوهشی

سرپرست پروژه: ایمان ابراهیمی

کارشناسان و داوطلبان حاضر در برنامه: ایمان ابراهیمی، سمانه محمدی، مریم کاظمی، فاطمه کاظمی

 

 

هرساله کشور ما شاهد حضور گروه‌هایی از پرندگان زنبورخوار است که عمدتا در فصل بهار و تابستان از آفریقا به عرض های شمالی تر مهاجرت می‌کنند و در اواخر تابستان و اوایل پاییز به صورت فراوان در گله‌های پرتعداد،  برای برگشت به آفریقا دیده می‌شوند.
همزمان با حضور و مهاجرت این پرنده‌ها در کشور شاهد تعارض بین آنها و کندوداران هستیم بدین صورت که این پرنده‌ها بخشی از تغذیه خود را از زنبورهای عسل اطراف کندوها تأمین می‌کنند و همواره خساراتی را به کندوداران وارد میکنند.
به همین جهت از سال ۱۳۹۹ انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم با همکاری انجمن نذر طبیعت وطن ما پروژه‌ای آموزشی-حفاظتی را برای کنترل این تعارض و حفاظت از پرندگان زنبورخوار و محیط‌زیست آغاز کردند که طی سه مرحله آموزش میدانی با سفر به مناطق انتخاب شده به عنوان پایلوت پژوهشی انجام شد.

 


در سال ۱۴۰۰ فاز اجرایی پروژه در بخش هایی از مراتع دالانکوه و در سال ۱۴۰۱ در مناطقی از شهرستان کازرون صورت گرفت، در نهایت پیگیری این دو سفر قبل از آخرین فاز اجرایی پروژه از طریق تماس گرفتن با کندوداران انجام شد تا اطلاعات لازم مخصوصا درمورد تغییرات میزان تعارض و کارایی راه‌حل‌های پیشنهاد شده و … جمع آوری شود.
شهرستان فریدونشهر از توابع استان اصفهان و نواحی اطراف آن به عنوان منطقه مورد پژوهش برای آخرین فاز اجرایی پروژه انتخاب شد، که این سفر یک روزه در تاریخ یکم و دوم مهرماه  ۱۴۰۲ با همراهی ۴ نفر از اعضای انجمن آوای بوم انجام شد.

 

 

 


در طول سفر به تعدادی مجموعه کندوداری مراجعه کردیم که موفق شدیم با ۹ نفر از آنها صحبت کرده و وضعیت را با اصول تسهیلگری و از طریق پر کردن پرسشنامه بررسی کنیم، راهکارهای دور کردن پرنده ها و میزان تعارض‌شان را سنجیدیم و در نهایت با ارائه کاتالوگ های تهیه شده اطلاعات و راه‌حل‌هایی مناسب را برای کاهش تعارض با پرندگان زنبورخوار به زنبورداران ارائه دادیم و همزمان توضیحات و راهنمایی های اختصاصی نیز براساس موقعیت قرارگیری کندوها به افراد ارائه شد، همچنین کاتالوگ ها را برای مجموعه‌های کندوداری که صاحبان آن‌ها حضور نداشتند، در چادرها یا روی کندوها قرار دادیم.

 

 

 

 

کارگاه رفتار شناسی پرندگان تالاب گندمان برگزار شد

 

 

انجمن آوای بوم یک کارگاه آموزش رفتار شناسی پرندگان در تاریخ 1 و 2 تیر ماه در تالاب چغاخور گندمان برگزار کرد.

این کارگاه با تدریس آقای ایمان ابراهیمی و با حضور شرکت کنندگانی از اقصا نقاط ایران برگزار شد.

 

 

تالاب گندمان در استان چهارمحال و بختیاری، شهر بروجن و نزدیک شهری به اسم گندمان واقع شده است. این تالاب ۹۸۰ هکتاری  از چشمه های محلی و آب باران و برف تغذیه می شود. از آنجا که این تالاب میزبان گونه های متنوعی از پرندگان در فصول مختلف سال است، در لیست ۱۰ تالاب برتر پرنده‌نگری در ایران قرار دارد و نیز این تالاب زیبا در دفتر بین‌المللی تحقیقات پرندگان آبزی لندن هم ثبت شده است.

پرندگانی مثل لک لک، شکاریا، حواصیل، بالکان، مرغابی سانان، یلوه و سلیم  از پرندگان شاخص حوزه تالاب گندمان هستند.

در کارگاه آموزش رفتارشناسی پرندگان ، شرکت کنندگان با شکل ظاهری و  آواز و صداهای مخصوص هر پرنده، آشنا شدند و همچنین برخی رفتارهای منحصر به فرد پرندگان هنگام تعیین قلمرو ، مهاجرت ، فصول جفت یابی،  فصول زاد آوری و… به شرکت کنندگان آموزش داده شد.

در قسمت عملی کارگاه نیز به کمک دوربین دو چشمی به مشاهده پرندگانی از جمله کشیم ، آب چیلیک ، دی دمک و… پرداختند و توانستند عکس های زیبایی نیز ثبت کنند.

 

 

کارگاه آموزش عکاسی از حیات وحش در اصفهان برگزار شد

 

به همت انجمن آوای بوم  و با پشتیبانی و حمایت  شرکت ایرانیکارت ، در تاریخ 5 و 6 خرداد ماه 1402 یک کارگاه آموزش عکاسی از حیات وحش با تدریس استاد حسن مقیمی برگزار شد. جلسه تئوری در یکی از سالن های شرکت ایرانیکارت و جلسه عملی در پارک ملی قمیشلو برگزار گردید.

 

 

 

 

پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو در شمال غرب اصفهان (۴۵ کیلومتری شمال غرب اصفهان) در شهرستان تیران و کرون واقع شده است. وسعت پارک ملی قمیشلو ۲۹٬۸۸۶ هکتار و وسعت پناهگاه حیات وحش قمیشلو ۸۳٬۸۸۸ هکتار می‌باشد. حیوانات شاخص این منطقه قوچ و میش اصفهان، آهوی ایرانی، کل و بز وحشی، گرگ، کبک، تیهو و کفتار است. شکار حیوانات از سال 1350 تا کنون در این منطقه ممنوع شده است.

علاقه‌مندان به عکاسی از حیات وحش از اقصا نقاط ایران در این کارگاه شرکت کردند و پس از آشنایی با مناطق حفاظت شده در ایران و طریقه دسترسی به مکان های مناسب عکاسی، طریقه نورسنجی، تعیین زاویه استتار و … را نیز آموختند و توانستند عکس های بسیار خوبی از حیات وحش شکار کنند.