گزارش مرحله نهایی از آموزش میدانی در پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندههای زنبورخوار
مهرماه ۱۴۰۲
نوع پروژه: آموزشی- پژوهشی
سرپرست پروژه: ایمان ابراهیمی
کارشناسان و داوطلبان حاضر در برنامه: ایمان ابراهیمی، سمانه محمدی، مریم کاظمی، فاطمه کاظمی
هرساله کشور ما شاهد حضور گروههایی از پرندگان زنبورخوار است که عمدتا در فصل بهار و تابستان از آفریقا به عرض های شمالی تر مهاجرت میکنند و در اواخر تابستان و اوایل پاییز به صورت فراوان در گلههای پرتعداد، برای برگشت به آفریقا دیده میشوند.
همزمان با حضور و مهاجرت این پرندهها در کشور شاهد تعارض بین آنها و کندوداران هستیم بدین صورت که این پرندهها بخشی از تغذیه خود را از زنبورهای عسل اطراف کندوها تأمین میکنند و همواره خساراتی را به کندوداران وارد میکنند.
به همین جهت از سال ۱۳۹۹ انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم با همکاری انجمن نذر طبیعت وطن ما پروژهای آموزشی-حفاظتی را برای کنترل این تعارض و حفاظت از پرندگان زنبورخوار و محیطزیست آغاز کردند که طی سه مرحله آموزش میدانی با سفر به مناطق انتخاب شده به عنوان پایلوت پژوهشی انجام شد.
در سال ۱۴۰۰ فاز اجرایی پروژه در بخش هایی از مراتع دالانکوه و در سال ۱۴۰۱ در مناطقی از شهرستان کازرون صورت گرفت، در نهایت پیگیری این دو سفر قبل از آخرین فاز اجرایی پروژه از طریق تماس گرفتن با کندوداران انجام شد تا اطلاعات لازم مخصوصا درمورد تغییرات میزان تعارض و کارایی راهحلهای پیشنهاد شده و … جمع آوری شود.
شهرستان فریدونشهر از توابع استان اصفهان و نواحی اطراف آن به عنوان منطقه مورد پژوهش برای آخرین فاز اجرایی پروژه انتخاب شد، که این سفر یک روزه در تاریخ یکم و دوم مهرماه ۱۴۰۲ با همراهی ۴ نفر از اعضای انجمن آوای بوم انجام شد.
در طول سفر به تعدادی مجموعه کندوداری مراجعه کردیم که موفق شدیم با ۹ نفر از آنها صحبت کرده و وضعیت را با اصول تسهیلگری و از طریق پر کردن پرسشنامه بررسی کنیم، راهکارهای دور کردن پرنده ها و میزان تعارضشان را سنجیدیم و در نهایت با ارائه کاتالوگ های تهیه شده اطلاعات و راهحلهایی مناسب را برای کاهش تعارض با پرندگان زنبورخوار به زنبورداران ارائه دادیم و همزمان توضیحات و راهنمایی های اختصاصی نیز براساس موقعیت قرارگیری کندوها به افراد ارائه شد، همچنین کاتالوگ ها را برای مجموعههای کندوداری که صاحبان آنها حضور نداشتند، در چادرها یا روی کندوها قرار دادیم.