بوتیمار ؛ مرغ غمخوار
آیا تا به حال با نام مرغ غمخوار مواجه شده اید؟ شاید هم این نام را به شکل دیگری شنیده اید؛ مثلا مرغ غمخوارک . معمولاً این نام در متون ادبی قدیم و یا جداول به چشم می خورد. اما نام واقعی مرغ غمخوار چیست؟ چرا به او مرغ غمخوار می گویند؟ پیشتر از اهمیت تالاب ها برایتان گفتیم. همچنین به طور خلاصه شما را با گونه هایی همچون کلاغ ، اردک سرسبز ، قمری ، حواصیل خاکستری و حواصیل سفید بزرگ آشنا نمودیم و مطالب مختصر و مفیدی را برایتان عنوان کردیم. در این مطلب قصد داریم شما را با بوتیمار که به مرغ غمخوار یا مرغ غمخوارک شهرت دارد و ممکن است نام او را به این شکل شنیده باشید آشنا کنیم.
مرغ غمخوار
در ادبیات قدیم ، “بوتیمار” یا “غم خورک” نام مرغی است که پیوسته در کنار آب می نشیند و از غم آنکه آب کم شود ، با وجود تشنگی از آن نمی نوشد. “بوتیمار” ( بو + تیمار ) به معنی صاحب غم است و در منطق الطیر عطار نیشابوری ، کنایه از انسان هایی است که مواهب زندگی را از خود و دیگران دریغ می دارند.
“بوتیمار کوچک” ، کوچک ترین عضو خانواده حواصیل ها و تنها گونه ای از آنهاست که نر و ماده آن باهم تفاوت ظاهری دارند. دیدن این پرنده خجالتی که معمولاً خود را برای مدت طولانی در لابلای نی ها مخفی می کند ، کار ساده ای نیست.
در خرداد ماه سال 96 وقتی مشغول پرنده نگری در اطراف پل شهرستان بودم ، برای اولین بار این پرنده دوست داشتنی را برای شهر اصفهان ثبت کردم ؛ به طوری که به دلیل کوچکی و استتار عالی اگر لحظه ای حرکت نکرده بود ، دیدن آن ممکن نبود. شاید شما هم هنگامی که مشغول قدم زدن در کنار نیزارهای حاشیه رودخانه و یا برکه ها هستید ، بتوانید این حواصیل کوچک و زیبا، که معمولا به نام مرغ غمخوار شنیده ایم و در متون از آن استفاده شده است، را بیابید.