پرندگان در قرآن
با نگاهی به قرآن متوجه میشویم که پرندگان در قرآن کریم جایگاه خاصی دارند. در برخی از سورهها به صراحت به شگفتی دنیای پرنده در قرآن اشاره شده است. همچنین گفتوگوی حضرت سلیمان با پرندگان در قران آمده است. در مورد پرنده و برخی از حواس در آنها از جمله بینایی پرندگان ، شنوایی پرندگان برایتان نوشتیم. از نام پرندگان در قران می شود به هدهد اشاره کرد. از جمله دیگر گونههای مورد بحث در مقالات پیشین کورکور سیاه ، پلیکان ، جغد و عقابها است. در این مقاله نیز با ما همراه باشید تا جایگاه پرنده در قران را بیشتر بدانید.
پرندگان در قرآن
در 17 جای قرآن کریم به واژه ی پرنده اشاره شده است. در آیاتی توجه عجیبی به پرواز پرندگان که خود از اعجازهای بزرگ خلقت الهی به شمار میرود اشاره شده است.در آیات دیگری در سوره نمل به گفت و گوی حضرت سلیمان با پرندگان اشاره شده و از آن به عنوان منطق الطیر یاد کرده است. منطقالطیر از دو کلمه منطق و الطیر تشکیل شده است که اولی به معنای زبان و دومی بنام پرندگان میباشد.
توجه به پرندگان و شناخت قدرت الهی
“الم یروا الی الطیر مسخرات فی جو سماء ما یمسکهن الا الله ان فی ذلک لایات لقوم یومنون ”
آیا آنها پرندگان رام شده در جو آسمان را نمیبینند؟
هیچ کس جز خداوند آنها را در هوا نگاه نتواند داشت و در این برای مردمی که ایمان می آورند عبرت هاست.(نحل/79)
“الم یروا الی الطیر فوقهم ما یمسکهن الی الرحمن انه بکل شی بصیر”
آیا پرندگانی که بال گشوده بر فراز سرشان در پروازند ،ندیده اند؟آنها را جز خدای رحمان کسی در هوا نگاه نتواند داشت اوست که به همه چیز بیناست.(ملک/19)
پرندگان با دارا بودن حركات دسته جمعى و طىّ مسافتهاى طولانى در چهار فصل، نشستنها و پروازهاى متوالى و بدون محدوديّت مكانى، امّا عدم سقوط و تصادم با يكديگر، نشانه هايى از عظمت و قدرت الهى هستند
پرواز پرندگان، گاهى تنها و گاهى دسته جمعى، گاهى منظم و گاهى نامنظم، گاهى براى فرار و گاهى براى غذا مىباشد. هر پرندهاى با بالى مناسب با وزن و نيازش، پرواز مىكند، كه همهى اين امور بايد سبب توجّه انسانِ عاقل به خداوند شود.
خداوند از ما تفكّر در آفريدهها را مىخواهد و از كسانى كه فكر نمىكنند، انتقاد مىكند. «أَ لَمْ يَرَوْا»-1
پرندگان، در هرحال و هرجا در تسخير الهىاند. «مُسَخَّراتٍ فِي جَوِّ السَّماءِ»-2
داشتن امكانات و ابزار براى پرواز در آسمان، نبايد ما را از خدا غافل كند. «1» «ما يُمْسِكُهُنَّ إِلَّا اللَّهُ»-3
شگفتىهاى پرواز پرندگان، يكى دو تا نيست. «لَآياتٍ» ليكن دريافت اين نشانهها براى اهل ايمان است. «لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ»-4
تسبیح پرندگان
اینکه نباتات فاقد روح و شعورند یا حیوانات فقط به حکم غریزه عمل میکنند سخن مردم است نه سخن قرآن کریم. آیات و روایات فراوانی حاکی از این هستند که همه موجودات عالم دارای شعورند. درقرآن کریم علاوه بر اشاره این موضوع که آسمانها و زمین و هر چه در آنهاست به ذکر الهی مشغولند توجه خاصی به ذکر الهی پرندگان (و آن هم در حالت پرواز آنها که بین زمین و آسمان معلقاند اشاره شده و فرموده است:
“الم تر ان الله یسبح له من فی السماوات و الارض و طیر صافات کل قد علم صلاه و تسبیحه و الله علیم بما یفعلون”
آیا ندیدهای تمام آنها که در آسمان و زمین اند برای خدا تسبیح میکنند و همچنین پرندگان به هنگامی که بر فراز آسمان بال گستردهاند هر یک از آنها نماز و تسبیح خود را میدانند و خداوند به آنچه انجام میدهند داناست.
در پایان باید گفت جایگاه پرندگان در قرآن و ادیان اهمیت دارد و این خود دلیلی بر حفاظت از پرندگان است.