گزارش پرنده نگری

پرنده نگری

🌿 آخرین برنامه پرنده نگری فصل پاییز سال 1403 در روز جمعه 23 آذرماه با شرکت تعدادی از همشهریان علاقمند، در شرق اصفهان و در ساحل زاینده رود برگزار شد

این برنامه از ساعت 7:30 صبح تا ساعت 10:30 صبح ادامه داشت و در جریان آن تعداد 18 گونه از پرندگان مهاجر و مقیم زاینده رود مشاهده و ثبت گردید.

🌿لیست مشاهدات :

چنگر نوک سرخ

1- چنگر نوک سرخ
2- مگس گیر خالدار
3- دمجنبانک ابلق
4-دمجنبانک خاکستری
5- چوب پا
6- آبچیلیک پاسرخ
7- آبچیلیک تکزی
8- کاکایی
9- سهره جنگلی
10- زردپره مزرعه
11- مینا
12- هدهد
13- کلاغ سیاه
14- کلاغ ابلق
15- زاغی
16- کبوتر چاهی
17- گنجشک خانگی
18- سسک چیف چاف (صدا)

گزارش تصویری

برگزاری کارگاه آشنایی با پرندگان برای قایق‌رانان روستای سهیلی قشم

کارگاه آموزشی آشنایی با پرندگان حرا و پرنده‌نگری در منطقه حفاظت شده حرا در روستای سهیلی قشم برگزار شد.
این کارگاه آموزشی با همکاری محیط زیست منطقه آزاد قشم، شورای اسلامی روستای سهیلی و انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم جهت آموزش به قایق‌رانان روستای سهیلی برنامه ریزی و اجرا شد.
در این کارگاه که در سالن اجلاس روستای سهیلی برگزار شد، ۸۶ نفر از قایق‌رانان روستای سهیلی حضور فعال داشتند.
در این برنامه به موضوعاتی از جمله اهمیت حفظ زیستگاه برای پرندگان مهاجر زمستان گذران وابسته به اکوسیستم حرا و همچنین اصول اولیه پرنده‌ نگری و چگونگی پرنده نگری در منطقه حفاظت شده و تالاب بین‌المللی خور خوران پرداخته شد.
همچنین پرندگان قابل مشاهده در جنگل‌های حرا شامل گیلانشاه‌ها، حواصیل‌ها، سلیم‌ها، تلیله‌ها، آبچیلیک‌ها، گونه‌های شکاری، کاکایی‌ها و پرستوهای دریایی به قایقرانان معرفی شدند.
فرنوش فرهادی کارشناس میدانی آوای بوم تدریس این کارگاه را به عهده داشت.

مشاهده کورکور برهمایی در جنگل حرای قشم

در تاریخ ۲ آذرماه ۱۴۰۳ جناب آقای ابراهیم خانگاه موفق به مشاهده‌ی کورکور برهمایی در جنگل حرای قشم شده و گزارش این مشاهده را به سرعت به آوای بوم اطلاع دادند.

کورکور برهمایی با نام انگلیسی Brahminy kite و نام علمی Haliastur indus یکی از پرندگان باشکوه شکاری است که گزارشات مشاهده‌ی آن در ایران بسیار محدود است. این مشاهده احتمالا دومین مشاهده‌ی این گونه در جزیره‌ی قشم است. محل زندگی این گونه در هند و کشور های شمال هند از جمله نپال بوده و در ارتفاعات بسیار بالا نیز مشاهده می‌شود. مشاهده‌ی این گونه تا جنوب شرق آسیا از جمله تایلند نیز طبیعی است. به نظر میرسد تعداد محدودی که در ایران زندگی می‌کنند، غربی‌ترین جمعیت این گونه در سراسر دنیا هستند.

جناب آقای ابراهیم خانگاه موفق به عکسبرداری از گونه نشده و عکس خبر متعلق به این گزارش نیست.

برگزاری کارگاه مهاجرت پرندگان در کافه پرنده

به دعوت کافه پرنده، کارگاهی با موضوع مهاجرت پرندگان و با تدریس ایمان ابراهیمی در آذرماه ۱۴۰۳ به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

مهاجرت پرندگان یکی از شگفت‌انگیزترین پدیده‌های طبیعی است که هر‌ سال در بسیاری از نقاط دنیا اتفاق می‌افتد. ایمان ابراهیمی نویسنده‌ی کتاب مهاجرت پرندگان با محوریت موضوعات زیر در این کارگاه مطالب آموزشی را بیان نمود:

-چرا پرندگان مهاجرت می‌کنند؟
-انواع مهاجرت
-مسیریابی در مهاجرت
-زمان‌بندی مهاجرت
-تاثیر و تغییرات اقلیمی در مهاجرت

شهرزاد فتاحی و یاسمین یوسفی مدیریت کارگاه را به عهده داشتند و پس از کارگاه شرکت کنندگان ضمن پذیرایی، ساعاتی را مشغول گپ و گفت از پرندگان شدند.

لحظاتی از این کارگاه را می‌توانید در زیر مشاهده کنید:

 

پرنده نگری ۲ آذر در تالاب عشق آباد تهران

برنامه پرنده‌نگری انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم در روز جمعه دوم آذر ماه ۱۴۰۳ در تالاب عشق آباد که در جنوب شهر تهران برگزار شد.

در‌این برنامه از پنج صبح شروع شد در طول مسیر فرعی به سمت تالاب روز خود را با دسته‌های بزرگ سار شروع کردیم و برنامه خود را با پیاده روی به سمت مخزن اصلی آب تالاب ادامه دادیم. این برنامه پرنده‌نگری ساعت ۱۲ ظهر به پایان رسید و گونه‌های زیر مشاهده شدند.

۱. کورکور سیاه(۲۰)
۲. دم جنبانک ابلق
۳. گنجشک خانگی
۴. سار
۵. قمری
۶. یاکریم
۷. کبوتر
۸. سنقر تالابی
۹.زاغی
۱۰. چکاوک کاکلی
۱۱. چکاوک آسمانی
۱۲. حواصیل خاکستری(۱۰)
۱۳. اردک بلوطی(۱)
۱۴.کشیم کوچک(۴)
۱۵. کشیم بزرگ(۲)
۱۶. چنگر معمولی
۱۷. چنگر نوک سرخ(۱)
۱۸. خوتکا نر و ماده
۱۹. اردک سرسبز نر و ماده
۲۰.خروس کولی معمولی
۲۱. کاکایی خزری (۵۰)
۲۲.چوب پا (۱)
۲۳. آبچلیک پا سرخ
۲۴. اگرت کوچک
۲۵.اگرت بزرگ
۲۶.خروس کولی دم سفید (۱)
۲۷. پرستو دریایی تیره (۱)

پرنده نگری تالاب عشق آباد

همکاری آوای بوم و Wader Quest

ایران یکی از میزبان‌های مهم پرندگان کنارآبزی، به خصوص جمعیت هایی از آن‌ها است که در فصول سرد سال از آسیای میانه و سیبری به سمت آفریقا و بالعکس مهاجرت می‌کنند. همزمان با خبرهای نگران کننده از کاهش جمعیت پرندگان کنارآبزی در جهان و تغییر وضعیت ۵ گونه از پرندگان کنارآبزی ایران به در خطر انقراض و آسیب‌پذیر، آوای بوم تلاش خود را برای ایجاد مشارکت بیشتر میان ذینفعان برای حفاظت از این پرندگان آغاز کرده است.
به دعوت Wader Quest که یک خیریه‌ی جهانی برای حفاظت از پرندگان کنارآبزی است، امسال به رویداد WCWW پیوستیم که یک تلاش برای افزایش آگاهی و توجه عمومی به پرندگان کنارآبزی در سراسر جهان است. این نخستین همکاری با Wader Quest از ایران است، و این بنیاد جهانی لوگو‌ی آوای بوم را به عنوان مشارکت کننده در رویداد در وب پیج خود اضافه کرد که از طریق لینک زیر قابل مشاهده است:

مشارکت کنندگان در رویداد WCWW