کارگاه پروپوزال نویسی در محیط زیست

کارگاه «اصول پروپوزال‌نویسی در حفاظت محیط‌زیست» در چهارمحال و بختیاری برگزار شد

کارگاه آموزشی «اصول پروپوزال‌نویسی در حفاظت محیط‌زیست» روز گذشته در سالن اجتماعات اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان چهارمحال و بختیاری با تدریس و تسهیلگری ایمان ابراهیمی بنیانگذار انجمن آوای بوم برگزار شد. این کارگاه با هدف ارتقای توانمندی فعالان، کارشناسان و اعضای سازمان‌های مردم‌نهاد در طراحی پروژه‌های علمی و اجرایی برای حفاظت از طبیعت و تنوع زیستی برگزار شد.

این برنامه به میزبانی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان و با حضور علاقه‌مندان، نمایندگان خانه‌های محیط‌زیست، کارشناسان و رؤسای ادارات شهرستان‌های مختلف برگزار شد. شرکت‌کنندگان از شهرها و مناطق گوناگون استان در این گردهمایی آموزشی حضور یافتند.

در ابتدای کارگاه، مفاهیم پایه‌ای در مورد چرایی و اهمیت پروپوزال‌نویسی در حوزه حفاظت مطرح شد. سپس به این موضوع پرداخته شد که چرا بسیاری از ایده‌های خوب به نتیجه نمی‌رسند و چگونه می‌توان با یک پروپوزال قوی، ایده‌ای را به مرحله‌ی اجرا و جذب حمایت رساند.

در ادامه، شرکت‌کنندگان با ساختار استاندارد پروپوزال‌های حفاظتی آشنا شدند. بخش‌های مختلفی مانند عنوان و خلاصه پروژه، بیان مسئله، اهداف کلی و ویژه، روش اجرا، زمان‌بندی، بودجه و شیوه ارزیابی و نظارت تشریح شد. همچنین، اهمیت منطق درونی هر طرح—از «مسئله» تا «نتیجه مورد انتظار»—و ارتباط بین اجزا به‌صورت گام‌به‌گام توضیح داده شد.

از دیگر بخش‌های مهم کارگاه، بررسی منابع مالی و فراخوان‌های مرتبط با حفاظت محیط‌زیست بود. در این بخش، نمونه‌هایی از نهادها و برنامه‌های بین‌المللی معرفی شد که از طرح‌های محلی حمایت می‌کنند، از جمله برنامه‌های کوچکی مانند Rufford Foundation و Conservation Leadership Programme، تا برنامه‌های بزرگ‌تر نظیر UNDP-GEF Small Grants Programme.

در بخش عملی کارگاه، شرکت‌کنندگان در چهار گروه با موضوع‌های «آموزش»، «مناطق حفاظت‌شده»، «قانون‌گذاری» و «حفاظت گیاهان» تقسیم شدند و هر گروه مرحله‌به‌مرحله ایده‌ای واقعی را به‌صورت یک پروپوزال تدوین کرد. در این فرایند، شرکت‌کنندگان یاد گرفتند چگونه اهداف قابل اندازه‌گیری تعریف کنند، فعالیت‌ها را بر اساس منابع در دسترس تنظیم کنند و بودجه‌ای شفاف و منطقی بنویسند.

در بخش پایانی، مدرس کارگاه تأکید کرد که «بسیاری از ایده‌های ارزشمند به دلیل ضعف در نگارش پروپوزال نادیده گرفته می‌شوند» و افزود:

«یک پروپوزال موفق قبل از آن‌که داور یا نهاد حمایتی را قانع کند، باید خودِ مجری را قانع کرده باشد. اگر نویسنده‌ی طرح خودش به سؤالات کلیدی پاسخ نداده باشد، هیچ بررسی‌کننده‌ای قانع نخواهد شد.»

فضای کارگاه تجربه‌محور و گفت‌وگومحور بود و شرکت‌کنندگان با طرح پرسش‌ها، مثال‌های واقعی از پروژه‌های خود و تحلیل نمونه‌های موفق، مباحث را به‌صورت کاربردی دنبال کردند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *