مشاهیر پرنده نگری

مشاهیر پرنده نگری ایران

آذر ماه سال 1386 برای پرنده های ایران همراه با اخبار و رویدادهای خوبی بود. در این زمان اولین گروه پرنده شناسی و پرنده نگری ایران با عنوان طرلان تاسیس گردید.پیش تر  تاریخچه پرنده نگری را با شما به اشتراک گذاشته ایم. در این مقاله قصد داریم شما را با مشاهیر پرنده نگری ایران آشنا کنیم. مدیر و موسس این گروه مهندس علیرضا هاشمی کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد محیط زیست در این باره می گوید:

” از فعالیت گروه طرلان بعنوان نخستین گروه تخصصی پرنده نگری ایران سالها می گذرد. در این مدت به ترویج فرهنگ پرنده نگری پرداختیم و درکنار چنین فعالیت هایی، جهت پایه گذاری این صنعت درکشورمان تلاش نمودیم” ، ” ما معتقدیم پرنده نگری درکنار زیبایی های منحصر بفرد خود از جمله راهكارهای مناسب جهت جلب مشارکت مردمی برای دستیابی به محیط زیستی پایدار است”.

اما بزودی دایره فعالیتهای گروه طرلان از مرزهای ایران فراتر رفت و پای این گروه تخصصی را به فعالیتهای بین المللی و طرح های حفاظتی سازمان ملل متحد باز نمود. این گروه بعدها در سال 1390 با طراحی و تاسیس فروم پرندگان ایران عده زیادی از متخصصان و علاقمندان پرندگان را در تالار گفتگوی پرنده نگری گرد هم آورد و بستر مناسبی برای ارائه آموزش پرنده شناسی، پرنده نگری و عكاسی از پرندگان را در کشور فراهم نمود.

دکتر آرش حبیبی آزاد

سال 1394 دکتر آرش حبیبی آزاد مدرس پرنده نگری و دارای دکترای مدیریت با ایجاد گروههای بایقوش در تلگرام برای شناسایی پرندگان آزاد در طبیعت سرآغاز تحولات بزرگی در فرهنگ پرنده نگری کشور را رقم زد. دکتر حبیبی آزاد پیش از آن از تیرماه 1387 ضمن فعالیت مستمر در تالار گفتگوی پرنده نگری، تنیجه پژوهش های خویش در زمینه پرندگان را در وبلاگ شخصیش “پرنده نگر” منتشر می نمود. وی در این وبلاگ با استفاده از ادبیات عالی، موجز و خواندنی و با ارائه عكسهایی که خود در طبیعت از پرندگان میگرفت همزمان آموزش پرنده نگری و آموزش مكرر حفاظت از پرندگان و طبیعت را ارائه می نمود. گروههای آموزشی بایقوش در تلگرام بزودی به بزرگترین مرجع شناسایی پرندگان آزاد در طبیعت ایران تبدیل شد و در طی مدت کوتاهی طبیعت دوستان بسیاری از سراسر کشور را با پرنده نگری آشنا نمود و جذب این فعالیت مفید کرد.

اکبر نعمتی

در بهمن ماه سال 1387 اکبر نعمتی پژوهشگر علاقمند به طبیعت، سنگ بنای یک وبسایت علمی تحت عنوان دانشنامه پرندگان ایران را بنا نهاد و در آن با ارائه آمار، تصاویر و طبقه بندیهای گونه های پرندگان موجود در ایران اطلاعات مفیدی برای پرنده نگران فراهم نمود. دانشنامه پرندگان ایران بعد از مراحل توسعه و تكمیل بانكهای اطلاعاتیش موفق به کسب مقام علمی در جشنواره های ایران و دریافت تندیس طلایی گردید و در مراحل بعد نیز موفق به ارائه نسخه آزمایشی اپلیكیشن دانشنامه پرندگان ایران بر روی سیستم عامل اندروید گردید.

محمد جواد پرستگاری

 وبسایت “پرنده نگری در ایران” بعنوان اولین مرجع پراکنش پرندگان در 25 مهرماه سال 1393 با ثبت اولین تصاویر توسط مدیریت این سایت رسما افتتاح گردید. محمد جواد پرستگاری جوانی سخت کوش و خوش فكر ، فارغ التحصیل رشته صنایع با پشتوانه ی علمی بسیار غنی در زمینه شناخت پرندگان که در برگیرنده تجربه ی بیش از دو دهه تلاش پدرش کاظم پرستگاری در زمینه ساخت ماکت هم اندازه و همرنگ از بسیاری از گونه های پرندگان ایران بود برای اولین بار ایده ارزشمند جمع آوری اطلاعات مربوط به پراکنش پرندگان ایران را اجرایی نمود.

این سایت با بهره گیری از نقشه های گوگل و ارائه گالری عكسی با طراحی ایده آل این امكان را برای پرنده نگران فراهم نمود تا تجربیات و مشاهدات خود از پرندگان ایران را بطور دقیق تری به اشتراک گذارند و سرآغاز فصل جدیدی از توان علمی محققین ایرانی در مورد رفتارها، زیست گاهها و مهاجرت پرندگان را بنا نهند. در این سایت امكان عضویت برای علاقه مندان و ثبت تصاویر پرندگان فراهم گردید و برای اولین بار با بهره گیری از نقشه های ماهواره ای گوگل امكان ثبت اطلاعات جغرافیایی و فصلی مشاهدات نیز برای پرنده نگرها فراهم شد.

محمود کلنگری

موسسه آوای درنای خاکستری یكی از اولین موسسات زیست محیطی غیردولتی خارج از مرکز بود که در استان مرکزی به مدیریت محمود کلنگری تاسیس گردید. این موسسه به دلیل شرائط جغرافیایی استان مرکزی که تالاب میقان این استان را میزبان پرندگان مهاجر نموده بود با محوریت حفاظت از پرندگان و ایجاد سایت پرنده نگری در کنار تالاب شكل گرفت . در وبسایت این موسسه در مورد هدف تاسیس آن اینگونه آمده است :

” موسسه زیست محیطی آوای درنای خاکستری با هدف بهبود شرایط زیست محیطی استان مرکزی و ایران تاسیس گردیده است. این مجموعه غیر دولتی سعی دارد با فعالیت در عرصههای فرهنگی و آموزشی،نگاه و رفتار عموم مردم را نسبت به ارکان محیط زیست تغییر بدهد.همچنین با فعالیت در زمینه درمان و رهاسازی حیات وحش آسیب دیده،میكوشد تا از تاثیرات مخرب بر تنوع زیستی استان مرکزی و ایران بكاهد. “

ایمان ابراهیمی

ایمان ابراهیمی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته روانشناسی در دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1394 اولین موسسه پرنده شناسی و پرنده نگری استان اصفهان را با عنوان موسسه آوای بوم تاسیس نمود. ایمان ابراهیمی که از مدرسین باتجربه پرنده شناسی و راهنمای تخصصی گردشگری بود عده ای از شاگردان علاقمند و متعهد خود را در غالب یک تیم اجرایی و علمی گرد هم آورد و با برگزاری تورهای پرنده نگری به تبلیغ و آموزش پرنده نگری در سطح استان اصفهان مبادرت نمود. موسسه آوای بوم در بخش تیمار پرندگان به محل ارجاع پرندگان زخمی و آسیب دیده در مرکز ایران بدل شد و در مدت کوتاهی تعداد زیادی از پرندگان وحشی را نگهداری، تیمار و رهاسازی نمود.

حامد موسوی

باشگاه پرنده نگری ایرانیان موسسه ی جدید دیگری بود که در سال 1394 در تهران توسط حامد موسوی با محوریت آموزش پرنده نگری تاسیس گردید و ضمن برگزاری تورهای متعدد در سطح تهران و ارائه آموزشهای مفید با همكاری شهرداری تهران اقدام به تاسیس اولین سایت پرنده نگری در پارک جمشیدیه تهران نمود.

بهراد فرخنده

بهراد فرخنده پرنده نگر فعال و سختكوش تهرانی در سال 1395 در سن 15 سالگی عنوان جوان ترین پرنده نگر ایران را به خود اختصاص داد و مورد تقدیر و تشویق بزرگان پرنده شناسی ایران قرار گرفت. وی که با کمک پدرش از سن 10 سالگی فعالیت پرنده نگری را آغاز نموده بود تا سال 1395 موفق به تعداد رکورد زیادی از گونه های پرندگان ایران شد. بهراد فرخنده با حضور در زیستگاه پرندگان خاص در اقصی نقاط ایران و تهیه تصاویر عالی از این پرندگان و با به اشتراک گذاردن این تصاویر زیبا کمک بزرگی به ترویج فرهنگ پرنده نگری نمود.

اکنون با گذشت یک دهه از فعالیت های این افراد، تعداد بسیار زیادی از هموطنان علاقمند به طبیعت با فرهنگ پرنده نگری و به تبع آن فرهنگ حفاظت از طبیعت آشنا شده اند و عده کثیری از کوشندگان این راه در سراسر کشور بخشی از فعالیتهای داوطلبانه خویش را در راه تهیه و توسعه پایگاههای بزرگ اطلاعاتی از پرندگان ایران همه روزه مصروف میدارند. تعداد بسیار کثیری از هموطنان طبیعت گرد، کوهنورد، عكاس و افرادی از سایر گروههای اجتماعی همه روزه اطلاعات ارزشمندی از طبیعت پرندگان ایران تهیه و به اشتراک میگذارند. امید است در آینده، پرنده نگری به تفریحی فراگیر و با نشاط در بین کلیه اقشار جامعه تبدیل گردد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *