به نقل از سینا پور‌اسحاق در اصفهان زیبا

در عصر حاضر انسان با ‌‌توسعه غیر‌ مسئولانه و ناپایدار تکنولوژی حجم زیادی از زباله را تولید می‌کند که به موجب آن حیات خود و دیگر موجودات کره‌ی زمین را در خطر نابودی قرار داده است. در میان حیات وحش، پرندگان از جمله موجوداتی هستند که به واسطه زباله‌ی انسان‌ها، کاهش شدید جمعیت داشته و با مرگی دردناک از بین می‌روند. انواع زباله‌ها با عدم جمع آوری، دفن و بازیافت صحیح به صورت عمدی یا غیر‌عمدی وارد طبیعت می شوند و می‌توانند تا هزاران کیلومتر دورتر پراکنده گردند. توده های بزرگ زباله یافت شده در قطب شمال گواه این ماجراست.
به سبب محدود بودن این نوشته در زیر به اختصار به تعدادی از انواع زباله و ارتباط آنها با مرگ پرندگان اشاره می‌کنیم تا شاید با درک این ارتباط و گسترش این آگاهی، رفتار مسئولانه‌تری در قبال زباله‌های خود داشته باشیم و محیطی زیبا برای خود و سایر موجودات بیافرینیم.

زباله های پلاستیکی

گرسنگی

حس بویایی در پرندگان آبزی و کنار آبزی در طول فرآیند تکامل، رشد نیافته و پدیده‌ی بسیار نوظهور پلاستیک در تاریخ عمر زمین برای آنها ناآشناست. به این سبب این پرندگان درب‌های بطری شناور در آب و دیگر انواع پلاستیک رنگی را با غذا اشتباه میگیرند و می‌بلعند. این مواد در معده بسیاری گونه‌ها و همچنین پرنده‌های نابالغ که قابلیت نشخوار ندارند باقی می ماند وهضم نمی‌گردد و حجم معده را به تدریج پر می‌کنند تا جایی که پرنده با مرگ تدریجی بر اثر گرسنگی می‌میرد. بر طبق جدیدترین گزارشات هم اکنون در معده‌ی بیش از ‌90درصد پرندگان دریایی در سراسر دنیا درصدی از پلاستیک وجود دارد و سالانه یک میلیون پرنده دریایی با خوردن پلاستیک بر اثر گرسنگی، انسداد مجرای گوارشی، مسمویت و یا جراحت درونی می‌میرند.

ته سیگار

این نوع خاص از زباله امروزه به یکی از معضلات مهم محیط‌زیست بدل گشته است. بخش فیلتر سیگار در واقع مجموعه‌ای از ذرات بسیار ریز‌پلاستیک و آلوده به مواد بسیار سمی می باشد و در طبیعت به ذرات ریز خطرناک‌تر از سایر انواع میکروپلاستیک‌ها تجزیه خواهد شد. مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهد یک ته سیگار در یک لیتر آب برای کشتن تمام موجودات آبزی آن کافیست. ته سیگار آب را آلوده می‌کنند و با کم شدن موجودات آبزی منابع غذایی پرندگان نیزکم خواهد شد. چه بسیار مواردی که تنها یک ته سیگار موجب آتش گرفتن یک جنگل شده و پرندگان و جوجه‌ها به همراه سایر جانوران در آن سوخته‌اند.

قلاب و تور ماهی گیری

در سراسر دنیا اغلب، وسایل ماهیگیری ازکار افتاده چه در سطح تجاری و یا محلی؛ در دریاها رها می‌شوند. این عمل به حدی برای محیط‌زیست مخرب است که اخیراً اتحادیه اروپا قوانینی برای ممنوعیت آن وضع کرده است. این وسایل از قبیل تور، نخ و قلاب ماهیگیری با گیر انداختن، خفه کردن یا سلب توانایی پرندگان در تغذیه، شنا و پرواز؛ سالانه موجب مرگ صدها هزار پرنده در سراسر دنیا می‌شود.
همچنین در این میان می‌توان به موارد دیگری مانند انواع رنگ ها، مواد شیمیایی، زباله های غذایی، زباله های مایع با پایه نفتی و بادکنک‌های هلیومی اشاره کرد.
واضح است که لیست همه‌ی انواع زباله های خطرآفرین برای پرندگان و حیات وحش طولانی‌تر بوده و در این مقاله نمی‌گنجد بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع پیشنهاد می‌شود به قسمت مقالات در سایت آوای بوم به آدرس https://avayeboom.com مراجعه کنید.
در پایان لازم به یادآوری است که هر شخص با وجدان بیدار می تواند با تفکر و تحقیق به تأثیر رفتارهای خود بر روی زمین و سایر موجودات پی برده و رفتاری مسئولانه را پِی‌گیرد.