دوره‌ی آموزشی اصول سرشماری پرندگان آبزی و کنارآبزی

گزارش اولین دوره‌ آموزشی سرشماری زمستانه‌ پرندگان آبزی و کنارآبزی

کارگاه “اصول سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی”، به همت انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم در تاریخ 19 الی 22 بهمن 1402 در بندرخمیر برگزار شد. این دوره آموزشی به ‌عنوان یک فرصت بی‌نظیر برای پیوند علاقه‌مندان این حوزه و نهادهای مسئول محیط زیستی با هدف هم‌افزایی در حفاظت از تالاب‌ها و پرندگان ایران برگزار شد.
در این کارگاه آقای ایمان ابراهیمی، مدیرعامل انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم، آقای میثم قاسمی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان و خانم فهیمه گودرزی، کارشناس مسئول دفتر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان تدریس کردند. لازم به ذکر است که این کارگاه با هماهنگی و تسهیل‌گری سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

کارگاه با حضور گروهی از مدرسان مجرب و متخصصان حوزه پرندگان برگزار شد. مدرسان دوره با توجه به سطح دانش و نیازهای شرکت‌کنندگان و بر اساس گایدلاین‌های IWC از زیرمجموعه‌های Wetland International، برنامه‌ها و محتوای آموزشی را طراحی کرده و با استفاده از روش‌های فعال آموزشی، اطلاعات را به شرکت‌کنندگان انتقال دادند. ایجاد فضایی آموزشی با امکان پرسش و پاسخ برای شرکت‌کنندگان، از دیگر ویژگی‌های این کارگاه بود.

سرشماری پرندگان بندر خمیر

موضوعات بررسی شده:

در طول کارگاه، مباحث گوناگونی از جمله اهمیت همکاری محلی، تعیین زمان‌های مناسب برای سرشماری، نحوه انجام سرشماری، تقسیم کار در طی سرشماری، استفاده از ابزارهای مختلف و بسیاری نکات دیگر حائز اهمیت درباره پرندگان بررسی شد. هر یک از این موضوعات با جزئیاتی بررسی و بحث شد تا شرکت‌کنندگان بتوانند مفاهیم را به‌طور کامل درک کنند و همچنین به طور عملی اجرای آن‌ها را فرا بگیرند.

آزمون تئوری:

در پایان بخش تئوری کارگاه، یک آزمون تئوری ۱۰ سوالی برگزار شد که شامل مفاهیم آموخته شده در طول دوره بود. این آزمون به‌ منظور ارزیابی نهایی اطلاعات و دانش شرکت‌کنندگان در مورد موضوعات آموزشی ارائه شده اجرا شد. افرادی که موفق به کسب نمره قبولی در این آزمون شدند، گواهی پایان دوره اعطا خواهد شد.

فعالیت‌های میدانی:

دو روز پایانی کارگاه به فعالیت‌های میدانی سرشماری پرندگان اختصاص یافت. شرکت‌کنندگان به همراه مدرسان به سایت‌های مورد نظر رفته و بر اساس دستورالعمل‌های آموزش داده شده، سرشماری پرندگان را انجام دادند. در این دو روز، سرشماری زمینی و از روی قایق انجام در منطقه حفاظت شده حرا (خور خوران)، خور سایه خوش و ساحل شرقی شهر بندر عباس در پارک ولایت انجام شد. در این فعالیت‌ها، جزئیات نحوه سرشماری و چالش‌های احتمالی توسط مدرسان به شرکت‌کنندگان توضیح داده شد و نقش‌های متفاوت و حیاتی هر عضو از تیم سرشماری با آن‌ها تمرین و تکرار شد.

سرشماری پرندگان

نتیجه‌گیری و پیشنهادات:

بهبود انجام سرشماری پرندگان در کشور با حضور افراد با دانش و داوطلبان آگاه و علاقه‌مند میسر خواهد بود. با توجه به بازخورد دریافتی از شرکت‌کنندگان در کارگاه و همچنین کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان؛ پیشنهاد می‌شود این دوره آموزشی تداوم داشته باشد و در بازه‌های زمانی مناسب برای گروه‌های مختلف از جمله پرسنل سازمان، داوطلبان و اعضای سازمان‌های مردم نهاد برگزار شود.
همچنین پیشنهاد می‌شود که برای کارگاه‌های آینده، برنامه‌های آموزشی با توجه به نیازهای بومی و سطح دانش شرکت‌کنندگان طراحی شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *