سرشماری پرندگان آبزی

گزارش سرشماری پرندگان آبزی استان اصفهان در سال 1399

اهمیت سرشماری پرندگان آبزی

امروزه سرشماری پرندگان آبزی در بسیاری از کشورهای اروپایی مورد اهمیت قرار گرفته چرا که دیتاهای سرشماری جمعیت پرندگان اطلاعات خوبی را از وضعیت کیفی محیط زیستی زیستگاه‌های طبیعی و وضعیت زیستی پرندگان به ما می دهد که بر اساس آن می توان برنامه‌های حفاظتی برای پرندگان و اکوسیستم‌های آبی تدوین کرد.
سرشماری در مقیاس وسیع اما برای اینکه بتوان تصمیم گیری بهتری برای وضعیت حفاظتی پرندگان آبزی گرفت نیاز دارد تا حجم داده زیاد در وسعت جهانی به صورت سالیانه انجام بگیرد. سرشماری پرندگان مهاجر آبی در سطح جهان یک برنامه بلند مدت نظارت و پایش جمعیت پرندگان در فصل زمستان با تاکید بر تالاب‌ها و مناطق تجمع پرندگان آبی زمستان گذران می باشد.

تاریخچه سرشماری پرندگان آبزی

این برنامه از سال 1967 میلادی توسط دفتر بین المللی تحقیقات تالاب‌ها و پرندگان آبزی (IWRB) که در حال حاضر دفتر تالاب های بین المللی نامیده می شود آغاز گردیده است.
سرشماری زمستانی پرندگان مهاجر آبی در ایران نیز همگام با بسیاری از کشورها از سال 1967 میلادی توسط سازمان حفاظت محیط زیست جهت دستیابی به اهداف ملی و بین المللی ذیل به اجرا گذاشته شده است.

همکاری انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم در برنامه سرشماری

سرشماری پرندگان سال 99 در استان اصفهان به انجمن تخصصی حفاظت پرندگان آوای بوم سرزمین واگذار شده که با همراهی کارشناسان اداره کل در سایت‌های مختلف انجام شده است.
هر ساله از اواسط شهریور تا اواخر زمستان، سرزمین ایران میزبان گونه‌های نادری از پرندگان مهاجر است که از شمال به سمت مناطق جنوبی کوچ می نمایند.

سرشماری پرندگان آبزی استان اصفهان
نتایج سرشماری پرندگان آبزی استان اصفهان در سال 1399

انجمن آوای بوم مجموعا در سرشماری زمستان سال 99، دوازده سایت در استان مورد آمار‌ برداری قرار داد که این سایت‌ها شامل سدحنا، سد قره قاچ، سد زاینده رود، تصفیه خانه‌های جنوب و شمال شهر اصفهان و شاهین شهر، حوضچه‌های پالایشگاه شهید منتظری اصفهان، تالاب بین المللی گاوخونی، سد گلپایگان، تصفیه خانه بیولوژیکی ذوب آهن، دریاچه قایقرانی ذوب آهن و سد تنظیمی زاینده رود می باشد.

سرشماری پرندگان

 

کاهش تنوع زیستی پرندگان آبزی نسبت به سال 1398

در این سرشماری شاهد کاهش نسبی تنوع گونه‌ای پرندگان در سطح استان بودیم که این موضوع میتواند حاصل خشکی های ممتد سال‌های گذشته در سطح تالاب‌های استان یا دیگر علل (زمان سرشماری، کیفیت تجهیزات و ….) باشد. بدیهی است جهت بررسی دقیق تر این موضوع باید هر زیستگاه به تفکیک و سپس زیستگاه‌ها در ارتباط با هم و در ارتباط با تالاب‌های کشور بررسی شوند.

 

 

در سرشماری انجام شده در سال 99 به دلیل خشکی رودخانه ی زاینده رود در شهر اصفهان در زمان سرشماری، در این محل پرنده ی زمستان گذران آبزی یا کنار آبزی وجود نداشته و بنابراین سرشماری در آن انجام نگرفته بود. در سال ۹۸ این محل نیز از جمله نقاط مورد پایش قرار گرفته بوده است.

کارشناسان سرشماری پرندگان آبزی استان اصفهان در سال 99 شامل ایمان ابراهیمی، میلاد لطیفی، مهسا هاشمی و علیرضا رادان بود.

لازم به ذکر است در برنامه سرشماری پرندگان آبزی استان اصفهان در سال 99 شاهد حضور چشمگیر اعضای انجمن بودیم که بیش از 20 نفر اعضای انجمن در این برنامه مشارکت کردند.