برگزاری کارگاه گونه‌های مهاجم; نقش مداخلات انسانی

به همت انجمن طبیعت‌یاران در اصفهان و با همکاری انجمن آوای بوم، کارگاهی با عنوان “برگزاری کارگاه گونه‌های مهاجم; نقش مداخلات انسانی” در محل همیاران همت آباد در اصفهان در تاریخ دوم آبان ۱۴۰۳ برگزار شد.

در این کارگاه که با استقبال گرم فعالان محیط زیست و با تدریس ایمان ابراهیمی برگزار شد، به مباحث زیر پرداخته شد:

  • نقش گونه‌های مهاجم در کاهش جمعیت و تنوع گونه‌های گیاهی و جانوری
  • معرفی گونه‌های مهاجم شناخته شده در ایران
  • نقش انسان در تکثیر و پراکنده کردن گونه‌های مهاجم
  • روش‌های کنترل جمعیت و حذف گونه‌های مهاجم

همچنین در بخشی از کارگاه حاضران به همفکری در ارتباط با نحوه‌ی اطلاع رسانی به مردم در مورد جلوگیری از افزایش جمعیت گونه‌های مهاجم پرداختند و موضوع غذارسانی به حیوانات شهری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

آوای بوم توسط شبکه اطلاعات تنوع زیستی جهانی (GBIF) به عنوان یکی از نمایندگان ایران شناخته شد

شبکه‌ی اطلاعات تنوع زیستی جهانی (Global Biodiversity Information Facility) شبکه‌ای است که اطلاعات مرتبط با تنوع زیستی را از مرجع‌های شناخته شده و مورد قبول خود دریافت و به صورت عمومی منتشر میکند. GBIF یکی از مراجع اصلی IUCN در ارتباط با رده بندی و اعلام وضعیت گونه‌های مختلف جانوری از جمله پرندگان است.
این سازمان بین‌المللی که بیش از ۲۳ سال است فعالیت می‌کند پیش از این در ایران ۴ انتشار دهنده‌ را مورد تایید قرار داده بود که از جمله‌ی آن‌ها دانشگاه شیراز و دانشگاه تهران بود. انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم پنجمین عضو مورد اعتماد این شبکه‌ی جهانی شد.

جهت دسترسی به پروفایل آوای بوم در این GBIF می‌توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید:
https://www.gbif.org/publisher/b05c3786-3fea-477d-8e66-2f8bc8a80a4c

پرنده نگری 19 مهرماه 1403 پارک جنگلی صفه

اولین برنامه پرنده نگری پاییزی انجمن آوای بوم در روز پنج شنبه 19 مهرماه 1403 در پارک جنگلی کوهستانی صفه برگزار گردید.

این برنامه از 7 صبح از ورودی اصلی پارک جنگلی آغاز گردید و تا 10 صبح شرکت کنندگان تا ارتفاعات بالای پارک پیاده روی نموده و پرندگان زیر را مشاهده و ثبت کردند.

 

1- گنجشک خانگی

2- کلاغ ابلق

3- زاغی

4- زاغ نوک سرخ

5- غراب

6- شاهین

7- دلیجه

8- کبک

9- رنبورخوار معمولی

10- مگس گیر خالدار

11- چک چک ابلق در فرم پاییز

12- کبوتر جنگلی

13- کبوتر چاهی

13- بادخورک کوهی

14- چلچله

15- سسک چیف چاف

همچنین در این برنامه صدای کمرکلی و توکا نیز بگوش میرسید

حفاظت از حشرات، حفاظت از پرندگان; شعار روز جهانی پرندگان مهاجر

پرندگان چه حشره‌خوار باشند چه لاشه‌خوار، چه دانه‌خوار و چه میوه‌خوار، در نهایت زندگی آن‌ها وابسته به حشرات است. گرچه پرندگان حشره‌خوار هستند که زندگی کاملا مستقیم وابسته به حشرات دارند، اما پرندگان دانه‌خوار و میوه‌خوار هم در فصل تولید مثل برای تغذیه‌ی جوجه‌ها وابسته به حشرات هستند که منبع بی‌نظیری از پروتئین لازم برای رشد جوجه‌ها هستند. همچنین بسیاری از پرندگان شکاری و لاشه‌خوار نیز از پرندگان گفته شده تغذیه‌ می‌کنند و بنابراین گرچه غیرمستقیم، اما حیات آن‌ها وابسته به زندگی حشرات است.

به همین دلیل است که روز جهانی پرندگان مهاجر سال ۲۰۲۴ با شعار حفاظت از حشرات، حفاظت از پرندگان رونمایی شده است. روز جهانی پرندگان مهاجر که مهم‌ترین رویداد مرتبط با پرندگان مهاجر در تمام دنیا است، هر سال با یک شعار رونمایی می‌شود تا توجه جهانیان را به بعد ویژه‌ای از زندگی این پرندگان معطول نماید. بیش از نیمی از پرندگان کشور ایران مهاجر هستند و بنابراین بزرگداشت این روز برای ایران نیز اهمیت ویژه‌ای دارد.

روز جهانی پرندگان مهاجر

روز جهانی پرندگان مهاجر

جمعیت بیش از نیمی از گونه‌های پرندگان در دنیا رو به کاهش است که دلایل مختلفی برای آن وجود دارد اما یکی از مهم‌ترین این دلایل کاهش جمعیت و تنوع حشرات در اغلب گستره‌ی جهان است. پرندگان مهاجر برای تغذیه‌ی خود در طول مسیر وابسته به حشرات هستند. جمعیت حشرات نیز به دلایل مختلفی که مهم‌ترین آن‌ها جنگل زدایی و بیابان زایی، تغییر الگوی کشاورزی، استفاده از سموم کشاورزی، تغییر تنوع گونه‌های گیاهی و غیره است کاهش یافته است. در حال حاضر در هر دهه، نزدیک به ده درصد از جمعیت حشرات دنیا از بین می‌رود!

برای حفاظت از پرندگان ناچاریم از حشرات حفاظت کنیم. اما چگونه. راهکار‌هایی برای حفاظت از حشرات وجود دارد که ما به عنوان شهروندان نیز می‌توانیم در آن نقش موثری ایفا کنیم:

  • کاشت گونه‌های گیاهی بومی: اگر باغ یا باغچه‌ای دارید، تلاش کنید تا حد امکان تنها گونه‌های بومی را کشت کنید و از کاشتن گونه‌های گیاهی غیربومی اجتناب کنید. از بین رفتن گیاهان بومی باعث از بین رفتن حشراتی می‌شود که برای زندگی به آن گیاهان وابسته بودند. همینطور فعالانه از شهرداری یا دیگر ارگان‌های مرتبط بخواهید که برای ایجاد فضای سبز از گونه‌های بومی استفاده کنند.

اهمیت گیاهان بومی در زندگی پرندگان

  • کنترل آلودگی نوری: آلودگی نوری یکی از دلایل بسیار جدی کاهش جمعیت پرندگان است. تا حد امکان تلاش کنید در خانه، زمین و باغچه‌ی خود از نور‌های ملایم و رو به پایین استفاده کنید و در زمانی که نیازی ندارید، چراغ‌ها را خاموش کنید. آلودگی نوری باعث آن می‌شود که حشرات مسیر حرکت خود را گم کرده و یا با چسبیدن به منبع نور از بین بروند.
  • عدم استفاده‌ی غیر ضروری از آفت کش‌ها: از آفت کش‌ها تنها با نظر متخصص، در زمان لازم و به میزان لازم استفاده کنید. تلاش کنید تا حد امکان از هیچ آفت‌کشی استفاده نکنید. استفاده از سموم آفت‌کش به معنای از بین بردن حشرات و در نتیجه نابودی پرندگان است.
  • کمک به پایداری منابع آب: منابع آب و به خصوص تالاب‌ها محل زندگی و تولید مثل طیف انبوهی از حشرات هستند. از بین رفتن آن‌ها به معنای از بین رفتن حشرات ساکن در آن‌ها است. با مصرف بهینه‌ی آب و درخواست فعالانه از سازمان‌های مرتبط برای مدیریت و حفاظت منابع آبی، می‌توانیم باعث حفاظت از حشرات و در نتیجه ی حفاظت از پرندگان شویم.
  • روز جهانی پرندگان مهاجر و مسئله‌ی آب

آنچه نباید فراموش کنیم آن است که حشرات نه تنها بخش جدایی ناپذیری از یک اکوسیستم و طبیعت سالم هستند، که زندگی بخش و علت حضور پرندگان‌اند.