حفظ محیط زیست و پرنده نگری

رابطه پرنده نگری و محیط زیست

اگر شما هم یکی از دغدغه مندان محیط زیست باشید، مطمئناً به راه های حفظ محیط زیست فکر کرده اید. به این که چه فعالیت هایی می تواند در حفظ محیط زیست تأثیرگذار باشد. راه های بسیاری برای حفظ محیط زیست وجود دارد. پرنده نگری یکی از پر طرفدارترین و پر درآمدترین شاخه های اکوتوریسم (طبیعت گردی) در دنیاست؛به طوری که در کشورهای آلمان و انگلستان طرفدارهای پرنده نگری از طرفداران فوتبال بیشترند و پرنده نگری یکی از مهمترین درآمدهای توریسم در برخی کشورها محسوب می شود. پیش تر در مورد نقش پرنده نگری در توسعه پایدار روستایی نوشته ایم. اما به راستی پرنده نگری به حفظ محیط زیست کمکی میکند؟ در این مطلب بهراد فرخنده به بررسی پاسخ این سوال پرداخته است.

لازمه ی حفاظت از هر چیزی،شناخت آن است و حفظ محیط زیست نیز نیاز به شناخت طبیعت و حیات وحش دارد و پرنده نگری شناخت پرندگان و تماشای آنها و گذراندن وقت در طبیعت و انس با آن است.همچنین وجود پرندگان در یک منطقه شاخصی برای شناخت کیفیت محیط زیست آن منطقه می باشد.

در حقیقت پرنده نگری نوعی فرهنگ سازی و بهره برداری پایدار و پر درآمد از طبیعت است که به کمک آن می توان افراد را به تماشای طبیعت و نیز حفظ آن دعوت کرد.

پرنده نگری علاوه بر تماشای پرندگان، به ما کمک می کند تا زیستگاه های مناسب برای پرندگان را بشناسیم و زمانی که زیستگاه های مهم پرندگان را بشناسیم، در حفظ آنها کوشاتر می شویم.

تالاب ها و جوامع محلی

تالاب ها از غنی ترین اکوسیستم های روی زمین هستند که از جهات زیادی من جمله تولید حجم زیادی اکسیژن، تعدیل هوا،زیستگاه حیات وحش و جلوگیری از گرم شدن زمین (گرمایش جهانی) و … با اهمیت هستند. در کنار همه ی اینها تالاب ها از بهترین زیستگاه های پرندگان نیز می باشند و از این رو می توان گفت که بهترین و ساده ترین بهانه برای حفظ تالاب ها، پرنده نگری است.

بهترین حافظان محیط زیست و حیات وحش هر منطقه، جوامع محلی و افراد بومی آن منطقه اند ؛ ولی در اکثر مناطق معمولا جوامع محلی مهمترین تهدید محیط زیست منطقه خود هستند و طبیعت معمولا بیشتر از افراد بومی منطقه ضربه می خورد. اما در چه صورت می توان مردم محلی را به مهم ترین حافظان طبیعت منطقه بدل کرد؟

هنگامی که برای پرنده نگری در تالابی، به روستایی در نزدیکی تالاب می روید،برای مردم منطقه درآمد زایی می کنید؛اجاره ی خانه ی روستایی ها،خوردن غذاهای محلی و خرید از مردم روستا که همه ی اینها علاوه بر درآمد زایی و رونق اقتصادی مردم بومی، آنها را به حفظ تالاب و جلوگیریی از شکار پرندگان تشویق می کند.

مثال موفقی که می توان زد،تالاب کانی برازان در استان آذربایجان غربی است که به عنوان اولین سایت پرنده نگری در ایران شناخته می شود.

تنوع و تراکم پرندگان در این تالاب باعث شد تعداد زیادی پرنده نگر به این تالاب سفر کنند و به اقتصاد مردم روستای قره داغ که در نزدیکی تالاب قرار دارد،کمک کنند. در نتیجه مردم این روستا علاوه بر عدم شکار و تخریب تالاب،به حفظ و احیای آن نیز کمک می کنند.

تالاب میقان

تالاب میقان هم که به واسطه ی جمعیت زمستان گذران ده هزارتایی درنای معمولی در بین پرنده نگران و طبیعت دوستان معروف است نیز از دیگر مثال های موفق در حفظ تالاب هاست.قرار داشتن بلندترین برج پرنده نگری در ایران، وجود جمعیت زمستانگذر درنا و تنوع و تراکم پرندگان در این تالاب نیز پرنده نگران زیادی را از سراسر ایران به این تالاب جذب می کند و در نتیجه به حفظ بیشتر این تالاب کمک بیشتر می شود.

پرنده نگری علاوه بر ایجاد آرامش روحی و انرژی دادن، حفظ محیط زیست را برای انسان در زندگی معنی دار و مهم می کند.از این رو می توان گفت پرنده نگری به حفظ محیط زیست کمک مستقیمی می کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *