پیدا کردن جوجه

من یک جوجه‌ی پرنده پیدا کرده‌ام. چکار کنم؟

ترک لانه قبل از پرواز در برخی موارد می‌تواند برای جوجه‌ها مفید باشد. ما تصور می‌کنیم که امن‌ترین مکان برای جوجه‌ها، لانه است اما شکارچیان هم برای یافتن لانه‌ای پر از جوجه‌های پرسروصدا بیکار نمی‌نشینند. از سوی دیگر لانه‌ها می‌توانند کانون انگل‌ها باشند و موجب بیماری جوجه‌ها شوند. پرندگان والد هر روز از طلوع تا غروب کار می‌کنند تا بچه‌های خود را در سریع‌ترین زمان ممکن رشد دهند و از لانه خارج کنند. جوجه‌های یک لانه پس از پریدن، پراکنده می‌شوند و والدین می‌توانند هر شب آن‌ها را به نقاط مناسب هدایت کنند و شانس هر یک را برای زنده ماندن افزایش دهند.


نگارنده مقاله: محمدعلی آقا‌ابراهیمی


جوجه‌ی برخی پرندگان ممکن است تا زمانی که قادر به پرواز باشند در لانه خود بمانند. گونه‌هایی مانند پرستوها، دارکوب‌ها و برخی دیگر از پرندگان لانه‌های خود را در جایی بنا می‌کنند که هیچ شاخه‌ای در مجاورت آن وجود نداشته باشد تا زمانی که جوجه‌ها برای اولین بار از لانه خارج می‌شوند بتوانند بر روی آن بنشینند. جوجه‌ی این گونه‌ها تمایل دارند تا وقتی که به توانایی کامل در پرواز دست پیدا می­کنند، در لانه باقی بمانند.

در مواجهه با جوجه‌ی پرندگان چه اقدامی باید انجام دهیم؟

پرنده‌نگرها، کوهنوردها و سایر افرادی که در طبیعت وقت می‌گذرانند برخی اوقات ممکن است جوجه‌‌ای را پیدا کنند که نمی‌تواند به خوبی پرواز کند و یا گم شده و رها شده به نظر می‌رسد. اولین انگیزه افراد معمولا کمک به جوجه است، اما در اکثر موارد جوجه‌های پرندگان نیازی به کمک انسان ندارند و مداخله در زندگی طبیعی آن‌ها اغلب وضعیت را بدتر می‌کند.

 

انواع جوجه

در این مقاله بررسی می‌کنیم که در مواجهه با جوجه‌ی پرندگان چه اقدامی باید انجام دهیم. ابتدا باید بفهمیم که جوجه هنوز در سن سکونت در لانه است و یا اینکه زمان ترک لانه برای او فرارسیده است.

جوجه‌های نوپا

بیشتر جوجه‌هایی که مردم پیدا می‌کنند، نوپا هستند و زمان ترک لانه آنها فرارسیده اما هنوز نمی‌توانند به خوبی پرواز کنند و همچنان تحت مراقبت والدین خود هستند. این جوجه‌ها بطور معمول نیازی به کمک ما ندارند. پرهای جوجه‌های نوپا کامل شده و آنها قادر به بال زدن و پریدن هستند. همچنین نوپاها قادرند با انگشتان خود انگشت شما را مثل یک شاخه درخت محکم بگیرند.

جوجه‌های نوپا در اوج زیبایی و لطافت قرار دارند. دم آنها معمولا کوچک است. هنگامی که لانه را ترک می‌کنند احتمال بازگشت آنها بسیار کم است بنابراین حتی اگر لانه‌ی آن‌ها را پیدا کرده‌اید نیازی نیست آن‌ها را به لانه برگردانید. زیرا در این صورت آن‌ها لانه را مجددا ترک می‌کنند.

به‌طور کلی هنگام مواجهه با جوجه‌های نوپای پرندگان، دلیلی برای مداخله وجود ندارد مگر اینکه نیاز باشد آن‌ها را در جای امنی قرار دهید، حیوانات خانگی را از آن‌ها دور نگه داشته و محل را ترک کنید. والدین در این زمان ممکن است چهار یا پنج جوجه داشته باشند که در جهات مختلفی پراکنده شده‌ اما تحت مراقبت والدین‌شان هستند. بنابراین برای مراقبت و آموزش و تغذیه جوجه‌ای که شما پیدا کرده‌اید حتما بازمی‌گردند.

شما می‌توانید در فاصله‌ی دورتر منتظر بمانید و تماشا کنید تا مطمئن شوید که والدین برای مراقبت از جوجه‌ی خود باز می‌گردند.

 

جوجه‌های لانه‌ای

اگر جوجه‌ای که پیدا کرده‌اید دارای پرهای کامل و کافی نبوده و بیشتر پوششی کرک مانند دارد و همچنین قادر به پریدن، راه رفتن و یا محکم گرفتن انگشت شما نیست، برای این جوجه هنوز زمان ترک لانه فرا نرسیده است.

  • معمولا لانه‌ی این جوجه‌ها در همان نزدیکی است بنابراین بهترین اقدام این است که اگر می‌توانید لانه را پیدا نموده و در سریع‌ترین زمان ممکن جوجه را به لانه برسانید. دقت کنید که ممکن است لانه به خوبی پنهان شده باشد.
  • اگر چنانچه لانه بر اثر عوامل مختلفی از بین رفته، جابه‌جا شده و یا تغییر شکل داده باشد شما می‌توانید لانه را در جای خود بگذارید و یا در صورت امکان لانه را بازسازی نموده و جوجه را دوباره داخل آن قرار دهید و مراقب باشید که آیا والدین بازمی‌گردند یا خیر.
  • اگر هر دو والدین را مرده یافته‌اید، یا جوجه مجروح شده و یا اینکه نمی‌توانید لانه را پیدا کنید و بنا به دلایلی کاملا مطمئن هستید که پرنده بی‌سرپرست رها شده، بهترین اقدام این است که آن را به یک بازپرور حیات وحش تحویل دهید.

شما می‌توانید با جستجوی در اینترنت مراکز بازپروری حیات وحش و یا افراد آگاه در این زمینه را یافته و پرنده را به آنان تحویل دهید. دقت کنید که ممکن است جوجه‌ی بیمار، مجروح یا بی‌سرپرست تا زمانیکه آن را به یک بازپرور حیات وحش تحویل دهید نیاز به مراقبت‌های اضطراری داشته باشد.

انجمن حفاظت از پزندگان

هم‌اکنون انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم در اصفهان این امکان را فراهم نموده که پرندگان وحشی نیازمند به کمک و آسیب دیده را تحویل گرفته و مورد تیمار و بازپروری قرار می‌دهد. همچنین این انجمن در وب‌سایت خود  شما را برای اقدامات اضطراری و یافتن مراکز بازپروی در منطقه خود یاری می‌کند.

 

در پایان به یاد داشته باشید که بیشتر جوجه‌های رهاشده‌ی پرندگان، نوپاهای کاملا سالمی هستند که والدین آنها در همان نزدیکی‌ مراقب آنها هستند.


منبع: I Found A Baby Bird. What Do I Do

 

10 پاسخ
  1. امید
    امید گفته:

    بازپرور و دلسوز واقعی در ایران نداریم. من یکبار یه کلاغ بال شکسته پیدا کردم خیلی براش زحمت کشیدم، دامپزشک اینا بردم قفس خریدم عمل جراحیش کردم. در کمال نداری، از دوستام کمک مالی گرفتم کمکش کردم. کلاغ هم حیوان سرسختیست و سخت میشه نگهش داشت با این حال نگهش داشتم تا خوب شه، البته خوب شد ولی قادر به پرواز نبود، تحویلش دادم به باغ پرندگان شهر تبریز، بعد از مدتی رفتم اونجا سر بزنم، الکی به من گفتن پریده رفته! ولی کاملا دروغ بود چون اون نمیتونست بپره! یه بنده خدایی که اونجا بود یواشکی به من گفت اینا خودشون سرشو بریدن که مثلا راحتش کرده باشن یا از هزینه نگهداریش خلاص شن! توی این کشور محافظت و نگرانی از حیوانات برای مردم معنی نداره، چون ما سنگدل بزرگ شدیم، آگاهی نداریم که طبیعت بدون حیوانات یعنی از بین رفتن اکوسیستم و نیامدن باران و برف و پدید آمدن خشکسالی و امثالهم، حتی متوجه نیستیم که دونه یا نون خشک یا ته مونده غذاهامونم براشون بریزیم. قال صادق (ع) ته مانده غذاهایتان را برای حیوانات بریزید. و غذا را کامل نخورید. به جهت میکروب داشتن تمام موجودات نباید زیاد نزدیک شد یا ناز کرد یا دست زد، اما میتوان از راه دور به آنها کمک کرد و هواشونو داشت و غذا داد ولی زیاد در زندگیشون نباید دخالت کرد. خلاصه اگر محبت خدا و کائنات رو میخواییم باید به موجودات خداوند رحم کنیم و محبت کنیم.

    پاسخ
  2. کیان
    کیان گفته:

    دوره ایی که فقط دین با سیاست ادغام میشود و دروغ و …. ارزش جامعه میشود! بدیهیست که حیوانات اهمیتی نداشته باشند. چرا که همانان در بچگی پیش روی اولیای خود توله سگی را میزنند و واق واق توله سگ سبب تفریح و خنده های نوجوانانه اشان است!!! و اولیا سخت سرگرم خوش بیش با اولیای دیگر فرزندان!!! وامصیبتااااال…

    پاسخ
    • امید فراهانی
      امید فراهانی گفته:

      سلام به شما برادر محترم
      در دین مبین اسلام کمک کردن و غذادادن به حیوانات محترم هستش و حتی در مورد کشتن حیوانی مثل گوسفند ، اسلام دستورالعمل داره و میگه که حیوان را باید حتما آب بدهیم و بعدش بکشیم وگرنه حیوان گوشتش حرام شرع هست . من کلیپ هایی رو دیدم که در یکی از کشورهای غربی در کارخانه تولید سوسیس و کالباس گاو و اسب را زنده زنده در داخل دستگاه مینداختند و دل هر انسانی برای این حیوانات میسوخت

      پاسخ
  3. حسین
    حسین گفته:

    سلام سر سوزنی آمپول را در بیارید وبا آمپول شیر بدهید مثل بچگی خودتون ناز و لوس بار بیارید تا بزرگ بشه هم بازی اون باشه خدایی من این جوجه گنجشک ها را دوست دارم و نازی میکشم و محبت دارم بهشون

    پاسخ
  4. hhhhh
    hhhhh گفته:

    منم یه کبوتر پیدا کردم نیوکاسل گرفته بود بردم دامپزشکی گفت خوب نمیشه گفتم قرصش هر چیه شما بدین تلاشمو میکنم خوبم نشد باز من کارمو انجام داده ام بعدا ناراحت نمیشم خلاصه سه مدل قرص داد و ویتامین اوردم خونه جاشو گرم کردم یه روز قرصو دادم صبح نهار شام دیدم یه کم تکون میخوره بعد فرداش دیدم حالش خیلی بده یه دوستی دارم گفت بریم من درست کنم اومدیم خونه گفت پیک نیک بیار با سیخ و سنجاق گفتم خیره گفت بیار میگم اوردم از جیبش تریاک در اورد زد سیخ و کشید و دودشو داد به کبوتر دهنشو باز میکردم اون فوت میکرد میبستم همون روز دیدم کبوتر درست شده دیگه گیج نمیزنه و از نگاهش میفهمیدم میگه اون سیخ و سنجاقو بیار یه حالی کنم

    پاسخ
  5. اتابک
    اتابک گفته:

    اینا از بیکاریه
    من یه جوجه پیدا کردم خخخخخخخ
    یعنی اینقد کند ذهن هسی که از چهارتا مثل خودت میپرسی چیکار کنم

    پاسخ
  6. پری
    پری گفته:

    سلام باسرنگ بدون سوزن نون را توی اب خیس کن وبادست لهش کن بعد بهش بده تا بخوره
    دقیقا خودم جوجه همین قدری پیدا کردم بااین روش بهش غذا دادم بعداز یکماه پرواز کرد
    الانم با جوجه و جفتش همیشه میان توی حیاطمون😊😊

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *