گزارش دومین مرحلهی آموزش میدانی در پروژهی کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار
گزارش آموزش میدانی دوم در فاز اجرایی پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار
آبان ۱۴۰۰
سرپرست پروژه: یاسمین یوسفی
نوع پروژه: آموزشی-پژوهشی
کارشناسان و داوطلبان حاضر در برنامه: ایمان ابراهیمی، مهسا هاشمی، چکاوک عباسپور، فاطمه کاظمی، امین سیفی، نرگس طهماسبی
تهیهی گزارش: یاسمین یوسفی
ورود پرندگان مهاجر از راسته زنبورخوارها به زیستگاهها و مراتع کشور با آغاز فعالیت زنبورداری همزمان است. زنبورخوارها عمدتاً مهاجرهای بهاره و تابستانهی کشور هستند که از قارهی آفریقا به ایران مهاجرت میکنند.
با شروع فصل تابستان و کاهش شهد در طبیعت و دور شدن زنبورها از کندو و همچنین با آغاز پاییز و مصادف شدن با زمان مهاجرت زنبورخوارها در گلههای پرتعداد، کندو بیشتر مورد تهاجم قرار میگیرد و همواره خسارتهایی را به زنبورداران وارد میکنند.
با توجه به این مهم انجمن آوای بوم در ادامه این پروژه که با همکاری انجمن نذر طبیعت در حال انجام است و با پیشنهاد زنبورداران استان اصفهان مبنی بر کوچ کندوها با آغاز فصل پاییز به شهرستان کازرون جهت ادامه فعالیت در استان فارس حضور پیدا کردند. بهدلیل قرار گرفتن در وضعیت بحرانی کویید۱۹ در تابستان فعالیت پروژه با اندکی تاخیر ادامه پیدا کرد. باوجود پایان یافتن فصل زنبورداری در استان اصفهان و کوچ زنبورداران به مناطق جنوبی و گرمتر به خصوص شهر کازرون، انجمن خود را بر آن داشت تا به محض بهتر شدن شرایط، پروژه را در شهر کازرون ادامه دهد.
شهرستان کازرون در غرب استان فارس و ۱۲۰کیلومتری غرب شهر شیراز واقع شده است. زنبورداری در شهرستان کازرون با محدودیت گرمایی همراه است در این مناطق زنبورداری معمولا اندکی زودتر و در بهار آغاز میشود اما در پاییز نیز با داشتن آب و هوایی گرمتر به نسبت سایر مناطق میزبان زنبورداران از مناطق سردسیر خواهد بود. لازم به ذکر است نخستین مرکز تولید و پرورش ملکه زنبورعسل در استان فارس در شهرستان کازرون راه اندازی شده است.
در این سفر سه روزه که در تاریخ۱۴۰۰/۸/۵ انجام شد ۷ نفر از اعضای انجمن آوای بوم و داوطلبان علاقهمند حضور داشتند. اعضای انجمن با راهنمایی و حمایت محیطبانان منطقه حفاظت شده ارژن-پریشان و همراهی و میزبانی انجمن میراث پریشان به زنبورستانهای این ناحیه هدایت شده و با کندوداران جهت تعامل و تسهیلگری وارد گفتگو شدند. عمدهی زنبوردارانی که با آنان مصاحبه شد و آموزش های لازم ارائه گردید، در اطراف روستای سرمشهد و در حاشیهی رودخانهی دالکی زنبورستان خود را برپا کرده بودند.
همچنین کاتالوگ آموزشی حاوی نقش پرندگان زنبورخوار در طبیعت و ارائه روشهای دورکننده پرندگان زنبورخوار که از منابع معتبر گردآوری و با حمایت انجمن نذر طبیعت به چاپ رسیده بود در اختیار زنبورداران این ناحیه هم قرار گرفت. در صورت حضور نداشتن افراد کاتالوگ آموزشی در محل استقرار و چادر محل اقامتشان قرار داده شد تا به محض بازگشت امکان مطالعه آن را داشته باشند. اطلاعات افراد چون نام و نام خانوادگی، موقعیت و تعداد کندو با اجازه زنبورداران برای پیشبرد مراحل بعدی ثبت گردید و ایشان در پرکردن پرسشنامه با اعضای انجمن همکاری کردند. در این گفتگو زنبورداران از خسارتهای پرندگان زنبورخوار گفته و به بیان روشهای موثر پیشنهادی مورد استفاده خود اشاره کردند همچنین در طی بازدید و گفتگو از زنبورستانها در برخی نقاط لاشه پرندگان زنبورخوار که احتمالا با سم کشته شده بودند مشاهده گردید، در ادامه یکی از کندوداران از کاهش تعداد کندوها در اثر خسارت پرندگان زنبورخوار با اعضای انجمن گفتگو کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.