کورکور سیاه

کورکور سیاه ؛ معرفی گونه

وقتی اسم پرنده نگری و دیدن پرندگان شکاری ایران می آید, تنها نام پرنده های که افراد به یاد می آورند: عقاب؛ شاهین و دلیجه ها هستند. اما نام دیگری میان 554 گونه پرنده ایران وجود دارد که بسیار زیبا و منحصر به فرد هستند. بنابراین بهتر است بدانیم غذای کورکور سیاه چیست! چگونه لانه سازی میکند و موارد بسیار دیگر. در این مطلب با پرنده کورکور سیاه و جالب انگیز های Black kite آشنا خواهید شد.

شناسایی و ثبت کورکور سیاه

کورکور سیاه پرنده های با سایز متوسط میان پرندگان شکاری هستند که در 4 قاره کره زمین پراکنده شده اند. تصور میشود یکی از فراوان ترین گونه های شکاری در دنیا هستند.
همانطور که از نام پرنده مشخص است؛ رنگ تیره ای دارد. اما فراموش نکنید که سر و گردن آن کمی روشن تر است.
رنگ ها در بدن این پرنده کمی تیره و روشن میشود. پاهای این کورکور به رنگ زرد و پنجه ها سیاه است. نر و ماده کاملا شبیه به هم هستند اما مانند بسیاری از پرندگان شکاری دیگر ماده های آن ها قد بلند تری دارند.

پراکنش کورکور سیاه

کورکور سیاه ها در اروپا, آسیا, آفریقا و استرالیا زندگی میکنند. در قسمت های اروپایی و آسیایی به عنوان مهاجر زمستانه دیده میشوند اما در دیگر قسمت ها که آب و هوای گرم تری دارد؛ در تمام طول سال دیده میشوند.
بنابراین برای دیدن این پرنده در کشور ایران باید در فصبل زمستان منتظرش باشید. البته black kite ها به صورت بومی و زادآور در نقطه های از کشور قرار دارند.
کورکور سیاه ها زیستگاه های متنوعی دارند و در تالاب ها, کنار رودخانه ها, چمنزار ها, مراتع باز, کوه های مرتفع و حتی در اطراف شهر های بزرگ دیده میشوند.

عادات و نوع زندگی کورکور سیاه

  • کورکو سیاه ها بسیار اجتماعی هستند و خصوصا در زمستان به صورت گله های بزرگ دیده میشوند.
  • این پرندگان در طول روز شکار میکنند و بیشتر وقت خود را در حال بال باز روی بر روی ترمال ( حرارت هوا) هستند.
  • Black kite ها در هنگام شکار پاهای خود را به سمت جلو میکشند و پنجه های خود را باز میکنند تا شکار خود را بگیرند به همین دلیل در ارتش انگلستان کشیدن اسلحه به سمت جلو را به عنوان حرکت کورکور میشناسند.
  • جمعیت این پرنده در هند بسیار با زندگی شهری سازگار شده اند و حتی در مکان های پر رفت و آمد نیز دیده میشوند. در بعضی مناطق دیده شده است که غذاهای انسان ها را بر میدارند.
  • کورکور سیاه ها صدای بلندی دارند و با صدایی شبیه به یک سوت بلند با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.

تغذیه کورکور سیاه

کورکور سیاه ها به طور عمده گوشتخوار هستند. شکارچیانی فرصت طلب که به دنبال ماهی, پستانداران کوچک, پرندگان, خفاش ها و جوندگان هستند. همچنین این پرندگان علاقه زیادی به زباله های دپو شده و خوردن لاشه ها دارند.

نوع تغذیه: گوشتخوار, لاشخور

جفت گیری کورکور سیاه

این پرندگان تک همسر هستند و به نظر میرسد تا آخر عمر با جفت خود میمانند. فصل جفت گیری در مناطق مختلفی انجام میشود.

در ایران نیز در قسمت های شمالی و کی از جنوب کشور به صورت زاد آور زندگی میکنند.

Black kite ها در مناطق مختلفی که به صورت بومی (resident) هستند جفت گیری میکنند. نتیجه جفت گیری 2تا 3 جوجه است. والدین این پرندگان 30 تا 40 روز را بر روی تخم ها میخوابند.

جوجه های تازه از تخم درآمده بعد از 18 تا 22 روز پر های بدنشان به طور کامل در می آید. همچنین جوجه های 17 تا 19 روزه میتوانند روی پاهای خود بایستند. بعد از گذشت 50 روز شروع به حرکت از شاخه ای به شاخه دیگر در کنار لانه میکنند.
Black kite ها پس از 2 سالگی بالغ میشوند و قادر به جفت گیری هستند.

جمعیت کورکور سیاه

از اصلی ترین خطراتی که این پرندگان را تهدید میکنند؛ سموم مختلف, شکار و آلودگی شیمیای آب ها است. تعداد زیادی از این گونه کورکور ها با برخورد به سیم های برق تلف میشوند.
همانطور که گفتیم این پرنده از لاشه ها نیز تغذیه میکنند. بنابراین برای خوردن لاشه جوندگان در جاده با وسایل نقلیه برخورد میکنند و جان خود را از دست میدهند. این پرندگان در فرودگاه ها نیز بسیار تلف میشوند.
اما فراموش نکنیم که کورکور سیاه ها شکارچیان طبیعی دارند. مانند: شاه بوف ها.
اما با توجه به لیست قرمز IUCN تعداد این پرندگان به طور کال حدود 1,000,000-2,499,999 است. همچنین در این لیست در مرتبه کم ترین نگرانی یا LC قرار دارند.

کلام آخر

جغد یا شاهین, دارکوب یا عقاب, کورکور یا هر پرنده ای دیگری را باید برای حفاظتشان تلاش کنیم. کشور ما یکی از مناطقی است که پتانسیل پرنده نگری را دارد, بنابراین باید در حفظ مناطق و پرندگان تلاش کنیم تا افراد زیادی از نقاط مختلف و حتی آیندگانمان از دیدن این موجودات زیبا لذت ببرند.