ایده ها و اهداف ایبرد (eBird)
به نقل از محمدعلی آقاابراهیمی در اصفهان زیبا
eBird
ایبرد در سال 2002 میلادی با توصیههای زیر برای پرندهنگرهای سراسر جهان تشکیل شد:
پرندگان بیشـــتری پیـــدا کنیــد و بشناسید.
لیست پرندگان خود، عکسها و صداهای آنها را ثبت و پیگیری کنید.
از آخرین مشاهدات پرندهنگرها در سراسر جهان اطلاع پیدا کنید.
به بزرگترین جامعــــه پرندهنگرهــــای جهــان بپیوندید.
در ایجاد علم و کمک به حفاظت از محیط زیست و پرندگان مشارکت کنید.
فعالیت ایبرد
فعالیت ایبرد با این ایده ساده شروع شد که هر پرندهنگر دارای دانش و تجربه منحصر به فرد است. هدف اولیه این سازمان این بود که این دانش و تجربه را در قالب چک لیست پرندگان جمعآوری کند، آنها را بایگانی کـــرده و به صورت آزادانه و با رویکردی علمی، برای کمـــک به حفاظت از محیط زیست و استفاده در آموزش و پرورش به اشتراک بگذارد.
در عین حال ایبرد ابزارهایی علمی را نیز ایجاد کرد که پرندهنگری را لذتبخشتر و سودمندتر از قبل کرد.
هدف دیگر ایبـــرد ایجاد توانایی در مدیریت فهرست پرندگان مناطق گوناگون، ایجاد آرشیو عکسها و صداهای پرندگان، ارائه نقشههای پراکنش پرندگان، اعلام مشاهدات جدید در نقاط جغرافیایی جدید و گردآوری مجموعه عظیمی از اطلاعات به روز و مفید از پرندگان سرتاسر جهان است. ایبرد یکی از بزرگترین پروژههای علمی و اجتماعی مربوط به تنوع زیستی در سراسر جهان است به طوری که هر ساله بیش از یکصد میلیون گزارش مشاهده پرندگان توســـط اعضــــای این جامعه از کشـــــورهای مختلف در آن به ثبت میرسد.
پروژههای مشترک
فعالیتهای ایبرد شامل پروژههای مشترک بـــــا صــــدهــــا سازمان همکار، هزاران نفـــــر از کارشــنـــاســــان منطقــــهای و صــــدهـــا هزار کاربر است. ایبرد توسط آزمایشگاه پرنده شناسی دانشگاه کرنل در شهر ایتاکای ایالت نیویورک اداره میشود.
دادههای ایبرد بر اساس مستندات مربوط به پراکنش پرندگان، فراوانی آنها، نحوه استفاده آنها از زیستگاههای گوناگون و با استفاده از فهرستهای تهیه شده توسط کاربران که به تایید کارشناسان منطقهای میرسد در یک چهارچوب ساده علمی گردآوری و ارائه میشود. پرندهنگرهای عضو ایبرد در هر زمان و هر مکانی که مشغول گردش و پرندهنگری میشوند فهرستی از پرندگان مشاهده شده یا پرندگانی که صدای آنها را میشنوند تهیه کرده و در قالب چک لیست برای ایبرد ارسال میکنند.
اپلیکیشن eBird
برنامه رایگان تلفن همراه ایبرد به پرندهنگرها این امکان را میدهد که هنگام حضور در طبیعت فهرست مشاهدات خود را به صورت آفلاین ثبت و ســـپس برای این سازمان ارسال کنند.
همچنین وبسایت ایبـــرد، راههای بسیاری برای جستوجو، تحقیق و پژوهش از طریق گردآوری و ارائه داده های مربوط به پرندگان را برای علاقهمندان فراهم میکند.
ایبرد شامل شبکهای در سرتاسر جهان است که به طور مستقیم با همکاران و شرکای محلی، ملی و بین المللی خود در رابطه با گردآوری و تایید صحت اطلاعات کاربران همکاری میکند. کیفیت و صحت دادهها برای ایبرد از اهمیت زیاد و بعضا حیاتی برخوردار است به همین دلیل هنگام ثبت فهرست توسط کاربران، ناظران این سازمان با کمک لیستهایی که در اختیار دارند صحت دادهها را از نظر تاریخ و منطقه جغرافیایی بررسی میکنند. این سیستم بررسی اطلاعات به طور دائم توسط متخصصان پرنده شناس در حال توسعه است.
هنگامی که گزارشهای غیر معمول از حضور پرندگان یا گزارشهایی از تعداد بسیار زیاد پرندگان در منطقهای به ثبت میرسد کارشناسان منطقهای ایبرد این گزارشها را به طور دقیق بررسی میکنند. اطلاعات رسیده به ایبرد در بانکهای اطلاعاتی امن ذخیره میشوند و به صورت روزانه بایگانی میشوند و همواره به صورت رایگان برای تمامی محققـــــان در سراســــر جهــــان قابل دسترسی هستند.
این اطلاعات در صدهـــا تصمیم گیری و برنامه ریزی در زمینه حفاظت از پرندگان در خطر انقراض دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و در هزاران پروژه دانشجویی مورد پژوهش و مطالعه قرار گرفته و برای کمک به اطلاع رسانی در مورد وضعیت پرندگان در سراسر جهان به کار گرفته میشود.