پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار

گزارش آموزش میدانی اول در فاز اجرایی پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار

تیرماه 1400

سرپرست پروژه: یاسمین یوسفی

نوع پروژه: آموزشی-پژوهشی

کارشناسان و داوطلبان حاضر در برنامه: ایمان ابراهیمی، مهسا هاشمی، محمدعلی آقاابراهیمی، فاطمه کاظمی، سمانه محمدی، امیرعلی آقا ابراهیمی

تهیه‌ی گزارش: مهسا هاشمی

تلفات پرندگان زنبورخوار هرساله تیتر اخبار محیط زیست کشور ما شده‌است. پرندگان زنبورخوار که به صورت گروهی زندگی می‌کنند در فصل بهار و تابستان به ایران مهاجرت می‌کنند. دراین مسیر بی شک زنبورستان‌هایی وجود دارد که این پرندگان از آن‌ها تغذیه می‌کنند. تعارض کندوداران با پرندگان زنبورخوار باعث شد در انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم در راستای اهداف خود برای حفظ پرندگان و محیط زیست قدمی بردارد و پروژه‌ای را برای کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار شروع کند.

این پروژه از سال 1399 با مرحله مطالعه در مورد جنبه‌های این تعارضات شروع شد. سپس مناطقی به عنوان پایلوت پژوهشی و آموزشی مشخص گردید. در ادامه با کمک مالی از سوی خیرین در انجمن نذر طبیعت وطن ما کاتالوگ‌های آموزشی تالیف و چاپ شدند.

این کاتالوگ‌ها برای آموزش کندوداران آماده شد تا این افراد با میزان اهمیت پرنده زنبورخوار برای طبیعت و کندوهایشان آشنا شوند. از طرفی راه‌حل‌هایی برای کاهش خسارات زنبورستان بدون آسیب به این پرندگان و طبیعت در این کاتالوگ‌ها آورده شده‌است.

در این مرحله دو پرسش‌نامه نیز تهیه گردید که شامل سوالاتی از کندوداران برای مراحل قبل و بعد از آموزش این روش‌ها گردآوری شده بود.

در اولین قدم از فاز اجرایی این پروژه، کارشناسان آوای بوم در تاریخ 28‌ و 29 تیر 1400 به پایلوت اولیه‌ی انتخابی یعنی مراتع دالانکوه سفر کردند. این سفر با همراهی 6 نفر از اعضای داوطلب در انجمن آوای بوم انجام شد.

محل اقامت توسط اداره کل محیط زیست استان اصفهان و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان چادگان در اختیار اعضای انجمن قرار گرفت.

اعضای آوای بوم در این سفر دو روزه با کندوداران حاشیه‌ی روستاهای اورگان، باغ ناظر، دره گاو، چشمندگان، پرمه و کلیچه به صحبت و انتقال اطلاعات پرداختند. اعضای انجمن سعی کردند با توجه به اصول تسهیلگری سوالات پرسش‌نامه اولیه را از کندوداران بپرسند و در آخر با ارائه کاتالوگ‌ها راه‌حل‌هایی برای کاهش خسارات از سوی پرندگان زنبورخوار را به صاحبان زنبورستان ارائه دهند. همچنین بر اساس موقعیت قرار گیری هر کندو، توصیه‌های اختصاصی نیز به کندوداران ارائه شد. شماره تماسی نیز جهت ارتباطات بعدی در اختیار کندوداران قرار گرفت تا در صورت بروز تعارض با پرندگان و عدم کارایی روش‌های ارائه شده، با انجمن آوای بوم تماس گرفته و مشاوره دریافت کنند.

اعضای آوای بوم در طول این برنامه‌ی میدانی دو روزه به مجموعا ۱۰ مجموعه‌ کندوداری سرکشی کردند و با ۶ تیم کندودار صحبت کردند. در موارد دیگر به دلیل عدم حضور کندوداران، موقعیت زنبورستان مورد بررسی قرار گرفته و کاتالوگ‌ها را در چادر کندوداران قرار دادند.

 

پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار پروژه کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار

پرنده قرقاول

مرحبا اي خوش تذرو دوربين/ چشمه ي دل غرق بحر نور بين/ در ميان چاه ظلمت مانده اي/ مبتلاي حبس و تهمت مانده اي/ خويش را زين چاه ظلماني بر آر/ عطار منطق الطیر

نگر تا این شب خونین سحر کرد/ چه خنجرها که از دلها گذر کرد/ ز هر خون دلی سروی قد افراشت/

ز هر سروی تذروی نغمه برداشت/ صدای خون در آواز تذرو است/ دلا این یادگار خون سرو است/ استاد ابتهاج


نگارنده مقاله: سارا سوادکوهیان

«تمام مطالب منتشر شده در وبلاگ آوای بوم نشان دهنده نظرات نویسنده مطلب بوده و لزوما دیدگاه‌های انجمن را منعکس نمی‌کند.»


 

امروز می‌خواهیم در مورد پرنده‌ای آشنا، معروف ترین گونه از راسته ماکیان سانان( راسته ماکیان: galliformes ماکیان‌ها پرندگانی هستند خشک‌زی با پاهای بدون پر و اغلب دارای سیخک بالهای کوتاه و گردی دارند و پروازشان پرصدا و مستقیم است. تعداد گونه ها:10) با هم به گفتگو بنشینیم. قرقاول با نام قدیمی و کهن تذور، تذوری که به تعبیر استاد هوشنگ ابتهاج؛ در آوازش صدای خون است، نام انگلیسی آن: Pheasant است.

قرقاول کلمه‌ای ترکی است. نام‌های فارسی آن تَذَرْوْ، ترنگ و خروس صحرایی است. قرقاول را در زبان انگلیسی Pheasant و در زبان فرانسوی Faisan و در زبان عربی «الفزان» و «طائر التدرج» گویند. نام علمی قرقاول Phasianus colchicus است که شکل لاتینی‌شدهٔ نام یونانی این پرنده‌است. فاسیس در یونانی نام قدیمی رودی در غرب گرجستان بوده که امروز ریونی نام دارد و کلخی هم نام قومی باستانی است که در آن منطقه سکونت داشته‌اند .با اینکه جمعیت این پرنده بطور محسوسی کاهش پیدا کرده اما بنا بر آمار ارائه شده از سایت bird life این پرنده در زیر رده least concern یا کمترین میزان نگرانی قرار گرفته است. شاید یکی از دلائل آن تنوع گونه این پرنده باشد.

قرقاول

 

گونه‌های قرقاول:

در واقع صدها گونه در خانواده بیولوژیکی قرقاول وجود دارد. این گونه ها شامل مرغ جنگلی و مرغ، بوقلمون، بلدرچین و کبک ها( Old World quail ) و همچنین قرقاول های واقعی هستند. دامنه بومی خانواده Pheasants محدود به آسیا است اما آنها به مناطق دیگر به ویژه قرقاول معمولی (معروف ترین common pheasant که از آن به قرقاول خزری هم یاد می‌شود) در سراسر جهان گسترده است و معرفی شده اند.

به طور کلی نژادهای متعدد قرقاول در دو دسته قرار گرفته‌اند: گروه اول، قرقاول‌های دم دراز هستند که در این گروه پرهای دم طویل بوده و از چند ردیف تشکیل یافته‌است. تعدادی از قرقاول‌های دسته مذکور حتی قادر هستند پرهای دم را تا اندازه‌ای به شکل چتر درآورند ولی هیچ گاه این قدرت به اندازه پرها و چتر طاووس نمی‌باشد. در این دسته بسیاری از قرقاول‌های عادی و اهلی که امروزه پرورش داده می‌شوند وهم چنین تعدادی از قرقاول‌هایی که شکار خوبی برای شکارچیان به شمار می‌روند قرار دارند و روی هم رفته پراکندگی آن‌ها در دنیا نسبت به دسته دیگر بیشتر است. نژادهای گروه دم دراز در دنیا پراکندگی بیشتری دارند. گروه دوم، قرقاول‌های دم کوتاه هستند که تعداد آن‌ها کم و اکثراً در نواحی مرتفع به خصوص در ارتفاعات هیمالیا وچین زندگی می‌نمایند. نژادهای گروه مزبور متعدد نبوده و میتوان قرقاول جنس لوفورا Lophura را نام برد.

تعداد زیرگونه‌ها در هر گونه این پرنده بسیار زیاد و قابل توجه است، به عنوان مثال: قرقاول سبز Phasianus versicolor که همچنین به عنوان قرقاول ژاپنی شناخته می شود، قبلا به عنوان زیرگونه P. colchicus در نظر گرفته می‌شد. اگرچه اکنون به عنوان گونه ای جداگانه در نظر گرفته می‌شود (BirdLife International، 2015c؛ McGowan et al.، 2013).

از جمله گونه‌ها و زیرگونه‌های قرقاول به نام‌های قرقاول خون (تیره Ithaginis)، کوکلاس (تیره Pucrasia)، کالیج قرقاول (L. leucomelanos)، قرقاول سینه سیاه (L. l. lathami)، قرقاول خطی (crawfurdi، قرقاول نقره (L. nycthemera)، قرقاول شاهنشاهی  (L. imperialis)، سیامی، گوش سفید، قرقاول الیوت و… اشاره کرد. آنچه که مبحث این مقاله خواهد بود بیشتر حول گونه قرقاول معمولی یا خزری است.

قرقاول

 

شکل ظاهری قرقاول:

قرقاول نر 75 تا 87 سانتی‌متر و ماده 53 تا 62 سانتی‌متر است. پرنده‌ای آشنا که دمی دراز و نوک تیز دارد. پروبال نر بسیار رنگارنگ، سرش به رنگ سبز سیر براق و پوست برهنه دور چشمش قرمز روشن است و گوشپرهای کوتاهی دارد ( به نظر شاخک ). رنگ پروبال بر حسب نژاد و اصل پرنده متغیر می‌باشد ولی معمولا یک طوق گردنی سفید دارد. البته نژاد ایرانی این پرنده فاقد طوق سفید گردن و همینطور گوشپرهای کناری سر است.

رنگ پرنده ماده ملایم و بطور کلی لکه‌لکه قهوه‌ای با زمینه نخودی است و دمی دراز ولی کوتاهتر از پرنده نر دارد. این پرنده هنگام احساس خطر معمولا پرواز نمی کند، بلکه به سرعت می دود و پنهان می شود. پروازش پرتوان و آغاز آن پرسرو صداست. در ارتفاع کم پرواز می‌کند و مدت پروازش معمولا کوتاه است. یکی از نکات قابل توجه در مورد قرقاول dimorphism یا دو ریختی فاحش جنسی میان نر و ماده این پرنده است.

جنس نر و ماده این پرنده کاملا با هم تفاوت دارند و رنگ پر آنها برحسب زیرگونه جنس و سن تغییر می‌کند. نرهای بالغ پروبال رنگین و پر زرق و برق و دمی دراز تر و سر و گردن آنها به رنگ سبز تیره براق است. در قرقاول‌های ماده رنگ پرها نخودی تیره با لکه‌های قهوه‌ای زیاد به رنگ محیط اطراف است که باعث می‌شود در دوران طولانی خوابیدن روی تخم‌ها و زمان پرورش جوجه‌ها از دید دشمنان پنهان بماند.

قرقاول نظیر مرغ و خروس و انواع بوقلمون جز و ماکیان تقسیم بندی شده و به این ترتیب از نظر مشخصات ظاهری و فیزیولوژیکی کم وبیش تمام خصوصیات گروه ماکیان را دارند. قد پرنده به اندازه مرغ و خروس معمولی بوده ولی پرهای دم در قرقاول رشد بسیار زیادی کرده، به طوری که در برخی از نژادها، طول دم به 1.5 متر می‌رسد وبدین گونه درازای پرنده از سر تا دم به دو متر هم می‌رسد. ارتفاع قرقاول‌ها از ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر است.

بلندی پرهای دم را در هنگام پرواز می توان به خوبی تشخیص داد زیرا در این موقع دم وضعیت خاص ومشخصی را به خود می‌گیرد. وزن قرقاول‌های بالغ بین دو تا سه کیلوگرم است و تنها در یکی از نژادها که به غول قرقاول یا آرگوس معروف است، وزن پرنده به پنج تا شش کیلوگرم می‌رسد. سر پرنده کوچک بوده و دارای منقاری کوتاه و خمیده می‌باشد. سوراخ بینی ظریف بوده و به وسیله پرهای رنگین پوشیده شده‌است. پاها لخت بوده، اما بلندی و لختی پاهای طاووس را ندارد.

در جنس نر سروگردن غالبا به قرقاول‌های نابالغ از لحاظ دم شبیه به کبک و دارای دم‌های کوتاه هستند و از این لحاظ بایستی آنها را با کبک‌ها حتی زمانی که همراه قرقاول‌های بالغ دیده می‌شوند تشخیص داد.

این پرنده سالانه ‪۱۲تخم در اواسط اردیبهشت ماه به جا می‌گذارد و مدت نشستن روی تخم‌ها نیز حدود ‪۲۰ روز است.

قرقاول

 

زیستگاه قرقاول:

زیستگاه این پرنده در جنگل‌های مرطوب، بوته‌زارهای تمشک و درختان پهن‌برگ است که در زیر بوته‌های آن‌ها آشیانه می‌کند. قرقاول‌ها وابستگی زیادی به جنگل‌های و بوته‌زارها دارند. آن‌ها معمولاً در جنگل‌ها استراحت و در نقاط باز و کم‌درخت و کشتزارها به تغذیه می‌پردازند. قرقاول‌های گردن دار در امتداد لبه های مزارع باز، پرچین های پر از خاشاک و لبه های جنگل یافت می شوند. به عنوان مثال در  آمریکا میان بخش وسیعی از مزارع گندم در شرق واشنگتن رشد می کنند. اغلب در مناطق باتلاقی زندگی می کنند و بندرت در مناطق خشک یافت می شوند.

به نظر می رسد زیستگاه اصلی آن ها در واشنگتن در مزارع گل آذین  و بید مشک در نزدیکی مزارع آبیاری شده باشد. قرقاول‌های گردن دار در زمین های کشاورزی و مزارع قدیمی به ویژه مزارعی که با خندق‌های چمن، پرچین ها، باتلاق ها، مرزهای جنگل یافت می‌شوند و این پرندگان در محدوده چشمگیری از زیستگاه ها نیز وجود دارند. به عنوان مثال در هاوایی می‌توان آنها را از سطح دریا تا 11000 فوت ارتفاع یافت. آنها می توانند در جنگل‌ها، علفزارها و بیابان ها زندگی کنند.علیرغم این تطبیق پذیری، قرقاول‌های گردن دار برای فعالیت‌های خاص (breeding به انواع خاصی از زیستگاه جذب می شوند.)

به طور معمول آنها در بهار و تابستان و در تالاب های جنگلی، مزارع مزرعه و مناطق علف های هرز در پاییز در درختان یا بوته های انبوه غرق می‌شوند. برای لانه سازی اوایل فصل، آنها به دنبال پوشش در کنار جاده های علفی، خطوط حصار، خندق ها و تالاب‌ها هستند. با پیشرفت فصل و بلندتر و متراکم شدن پوشش گیاهی، آنها فعالیت لانه سازی خود را به مزارع یونجه، منتقل می کنند. در ایران  روزگاری این پرنده را می‌توانستیم در هر باغ و کشتزاری دیده باشیم.

اما به رغم شکارهای بی رویه هم اکنون چندان به وفور یافت نمی شود. هرچند که این پرنده در حمایت سازمان محیط زیست و شکار ممنوع قرار دارد، اما در طی ۱۷ سال گذشته تعداد آنها به شدت کاهش یافته و این به دلیل عدم وجود زیستگاه و پناهگاه مناسب برای این پرنده زیبای ایرانی‌ست. تعدادی از این پرندگان به سبب نابودی زیستگاه های اصلی خود به فرودگاه‌ها و دشت‌های غیر قابل دسترس عموم پناه آورده اند و به رغم عادی دانستن وضعیت این پرنده توسط سازمان محیط زیست، این پرنده در معرض خطر انقراض نسل قرار دارد.

قرقاول

 

پراکنش جهانی:

قرقاول‌ها common pheasant بومی آسیا و مناطقی از اروپا هستند. دامنه اصلی آنها از بالکان، دریای سیاه و خزر تا منچوری، سیبری، کره، سرزمین اصلی چین و تایوان امتداد دارد.

قاره‌ها: اروپا، آسیا

شبه قاره‌ها: آسیای شرقی، آسیای غربی، آسیای میانه، آسیای جنوب شرقی

کشورها: افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، چین، گرجستان، ایران، قزاقستان، کره جنوبی، کره شمالی، لائوس، مغولستان، میانمار، روسیه، تایوان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، ویتنام افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، چین، گرجستان، ایران، قزاقستان، کره جنوبی، کره شمالی، لائوس، مغولستان، میانمار، روسیه، تایوان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، ویتنام

 

تغذیه قرقاول:

قرقاول‌ها همه چیزخوار هستند. در پاییز و زمستان، قرقاول‌های Ring-necked Pheasants بذرها به ویژه دانه‌های مزارع مزرعه  و همچنین علف‌ها، برگ‌ها، ریشه ها، میوه های وحشی و آجیل‌ها(میوه‌های هسته دار مانند فندق و گردو و…) و حشرات را میخورند. رژیم غذایی بهاری و تابستانی آنها مشابه است. اما با تأکید بیشتر بر طعمه های حیوانات و سبزیجات تازه است. آنها حشرات مانند ملخ، سوسک، کاترپیلار، جیرجیرک و مورچه و همچنین حلزون و کرم خاکی را می‌خورند. آن‌ها بعضاً در مراتع از کود گاوی و ضایعات آن، دانه‌های غلات را پیدا می‌کنند. قرقاول‌ها بیشتر غذای خود را از زمین می‌گیرند و با منقارهای خود، زمین را خراشیده یا حفاری می‌کنند. آنها می‌توانند ریشه‌ها یا دانه‌ها را از عمق سه اینچ زیر سطح خاک پیدا کنند!! همچنین گاهی اوقات در بوته‌ها یا درختان برای بدست آوردن میوه، برگ و جوانه‌ها جستجو می‌کنند.

قرقاول

 

زاد و ولد قرقاول:

قرقاول‌های معمولی چند همسری( polygynous ) هستند و نرها اغلب با حرمسرای از چند ماده همراه می‌شوند که آنها را با پرهای زیبا خود جذب می‌کنند. رفتار جفت گیری این پرندگان بر مبنای سلطه و غلبه است. نر غالب حرمسرائی از چندین ماده را که به خود جلب کرده، سپس آنها را با یک مراسم خواستگاری پیچیده از حرکت و صدا، جلب می‌کند. به صورت کشیده و صاف می ایستد؛ به صورت نیم دایره به دور ماده می چرخد، پرها را پر می کند و بصورت باد کرده و پر طمطراق دور او میپیچد. برای جلب توجه ماده، هیس هیس می کند، پرهای دم خود را به هم می زند و در حالی که صدای نرم و از اعماق حلق در می آورد، با دم بالا بلند به روی زمین خم می شود. این پرندگان به تنهایی با خراش دادن سطح زمین و پوشاندن سطح آن با برگ و چمن، اغلب در پوشش‌های متراکم یا پرچین لانه ی خود را میسازند. گاهی اوقات آن‌ها در یک انبار کاه، یا لانه قدیمی که پرندگان دیگری به جا گذاشته اند و یا شب‌ها در میان شاخه و برگ درختان لانه می‌کنند. نکته قابل توجه در این پرنده این است که ماده آن برگ و شاخه ها را برای لانه سازی جمع می‌کنند و گاهی از پر باقی پرندگان برای آراستن لانه خود استفاده می‌کند، عرض کاسه لانه به طور متوسط ​​حدود 7 اینچ و عمق 2.8 اینچ است.

ماده ها حدود 8 تا 15 تخم مرغ به رنگ زیتونی کم رنگ، تولید می‌کنند که در طی یک دوره 2-3 هفته ای از آوریل تا ژوئن گذاشته می‌شوند. دوره کمون حدود 22-27 روز است. نر هیچ گونه مسئولیتی در قبال پرندگان جوان ندارد و مراقبت های آن‌ها را کاملاً به عهده ماده می گذارد. جوجه‌ها برای چند هفته در نزدیکی مرغ (ماده) میمانند اما فقط چند ساعته می توانند لانه را ترک کنند. پس از آن سریع رشد می‌کنند. بعد از 12-14 روز پرواز می‌کنند و فقط با 15 هفته سن شبیه  پرنده بالغ می شوند. قرقاول جوان معمولاً از 1 سالگی تولید مثل می کند.

رفتارشناسی قرقاول:

قرقاول معمولی که هم شب و هم روز فعال است، قبل از طلوع آفتاب شروع به آواز خواندن می‌کند( تقریبا مانند خروس ). پرندگان غالباً در آن زمان محل لانه ی خود را ترک کرده و به مدت 2-3 ساعت به جستجوی غذا میپردازند! سپس برای مدت کوتاهی به سمت نزدیکترین منبع آبی( چشمه، باتلاق و… )نقل مکان می‌کنند. قرقاول‌ها دوست دارند گرمترین ساعت روز را در سایه استراحت کنند و مشغول کارهایی مثل آراستن و تمییز کردن خود با منقار و خوابیدن غبارگیری (آنها از غبارگیری dust bathing برای کمک به از بین بردن سلولهای پوست، روغن اضافی و پرهای قدیمی استفاده می کنند. سویتزر  2011) می‌شوند و بعد دوباره جستجوی خود را برای یافتن غذا تا غروب ادامه می‌دهند. شب هنگام به لانه باز می‌گردنند. آنها بیشتردر زمین‌هایی با پوشش متراکم مستقر می‌شوند، اما ممکن است لانه هایی را که سنجاب‌ها یا پرندگان دیگر رها کرده اند نیز انتخاب کنند.

 

عامل تهدید کننده قرقاول:

رایج‌ترین شکارچیان طبیعی این پرنده زیبا عبارتند از: روباه، شاهین، جغد، راسو، مار، راکون و راسوها

اما رایج‌ترین عامل تهدید کننده برای این پرنده، شکار بی رویه، تغییرات اکوسیستم، تبدیل مراتع به زمین‌های کشاورزی و در کل تخریب زیستگاه این پرنده زیباست.

 

قرقاول

آشنایی با پرنده جیجاق آبی

جیجاق کبود یا جیجاق آبی با نام علمی Cyanocitta cristata گونه‌ای پرنده‌ از رده گنجشک‌سانان و تیره کلاغیان است که در سرده جیجاق‌های بر جدید طبقه‌بندی می‌شود. این پرنده در سال 1758 توسط کارل لینه گیاه‌شناس و پزشک سوئدی و پایه‌گذار نظام امروزی طبقه‌بندی گیاهان و جانوران، شناسایی و طبقه‌بندی شد.


نگارنده مقاله: فرنوش شاهین

«تمام مطالب منتشر شده در وبلاگ آوای بوم نشان دهنده نظرات نویسنده مطلب بوده و لزوما دیدگاه‌های انجمن را منعکس نمی‌کند.»


 

جیجاق کبود یک گنجشک‌سان بومی آمریکای شمالی است که هم در جنگل‌های درختان مخروطی و هم در جنگل‌های درختان برگ‌ریز زندگی و زادآوری می‌کند. جیجاق کبود در نزدیکی زیستگاه‌های آدمی به‌فراوانی دیده شده و پرنده‌ای با جثه متوسط است که درازای آن از نوک تا دم ۲۲ تا ۳۰ سانتی‌متر و وزن آن نیز ۷۰ تا ۱۰۰ گرم است.

 

جیجاق آبی      جیجاق آبی

شکل (1): تصاویری از شکل ظاهری جیجاق کبود در زیستگاه خود

 

وضعیت بقای جیجاق آبی

این پرنده از دیدگاه طبقه‌بندی اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست (IUCN) گونه‌ای با کمترین نگرانی (LC) است که به این معنی است که این گونه دارای وضعیت بقای خوب و دارای تعادل است و نگرانی بابت ریسک انقراضش وجود ندارد. گستره زیست این پرنده نیمه شرقی ایالات متحده تا مناطق مرکزی این کشور را شامل می‌شود. جمعیت سواحل شرقی عمدتا جمعیت مهاجر بوده و جمعیت ساکن نیز در نقاط مشخصی مثل جزایر نیوفاندلند دیده می‌شود. جمعیت مولد این گونه در نیمه شرقی نوار مرزی ایالات متحده و کانادا تراکم قابل توجهی دارد.

جیجاق آبی

 

شکل (2): زیستگاه طبیعی جیجاق کبود- سبز: جمعیت در طول سال، زرد: جمعیت زاد و ولدکننده، آبی: جمعیت ساکن در فصل زمستان

 

شکل ظاهری جیجاق آبی

رنگ بدن این پرنده عمدتاً آبی یا کبود با پوشش سینه و قسمت های زیرین بدن به رنگ سفید است و عموماً یک تاج آبی رنگ در پس سر خود دارد. این گونه پرنده معمولا تزئینی به شکل یقه به رنگ سیاه و سفید و به صورت U در اطراف گردن خود داشته و گاه یک حاشیه سیاه نیز پشت تاج خود دارد. نرها و ماده ها از نظر اندازه و پر و بال شباهت دارند و شکل و رنگ پر و بال در طول سال تغییری نمی‌کند.

زیرگونه های جیجاق آبی

چهار زیرگونه از جیجاق آبی شناخته شده است که شامل زیرگونه‌ شمالی‌ (بزرگترین زیرگونه با پر و بال کبود با ته‌مایه کمرنگ آبی ساکن شمال ایالات متحده و نوار جنوبی کانادا)، زیرگونه ساحلی (با جثه متوسط به رنگ آبی درخشان ساکن ساحل شرقی ایالات متحده به جز فلوریدا)، زیرگونه داخلی (با جثه متوسط به رنگ آبی تیره و پوشش سفید زیر بدن ساکن مناطق مرکزی ایالات متحده) و زیرگونه فلوریدایی (کوچک‌جثه‌ترین زیرگونه با رنگی کم و بیش شبیه زیرگونه شمالی اما کمی براق‌تر) است.

 

جیجاق آبی  جیجاق آبی  جیجاق آبی جیجاق آبی

شکل (3): زیرگونه‌های جیجاق کبود؛ از راست به چپ زیرگونه های شمالی، ساحلی، داخلی و فلوریدایی

 

تغذیه جیجاق آبی

جیجاق آبی به طور عمده از دانه‌ها و مغزها (آجیل‌ها) مانند بلوط، بندپایان و گاه مهره‌داران کوچک تغذیه می‌کند. در مورد دانه‌ها و مغزها دیده شده که گاه پرنده غذای خود را پنهان می‌کند تا بعداً از آن تغذیه کند. این پرنده طور معمول غذا را از روی درختان، بوته‌ها و زمین جمع‌آوری کرده، اما گاهی نیز حشرات را در حال پرواز صید می‌کند. جیجاق آبی می تواند نسبت به پرندگان دیگر بسیار تهاجمی باشد. آن‌ها گاهی به لانه پرندگان دیگر حمله و آن را تخریب می‌کنند.

 

این پرنده یک لانه به شکل جام در شاخه های درخت می‌سازد. هر دو جنس در لانه‌سازی شرکت می‌کنند. جیجاق کبود در هر فصل زادآوری دو تا هفت تخم می‌گذارد که به رنگ مایل به آبی یا قهوه ای روشن با لکه‌های قهوه ای است. جوجه‌ها ناتوان و ضعیف بوده و پس از تولد به مدت 8-12 روز توسط پرنده ماده تغذیه می‌شوند. آن‌ها ممکن است تا یک یا دو ماه در کنار والدین خود بمانند.

 

جیجاق آبی       جیجاق آبی       جیجاق آبی

شکل (4): لانه، تخم و جوجه چندروزه جیجاق آبی

 

نام جیجاق از طبیعت پر سر و صدا و پرزرق و برق پرنده گرفته‌شده است و در مورد برخی دیگر از گونه‌های پرندگان خویشاوند این گونه نیز به کار می‌رود. جیجاق آبی یک گنجشک‌سان پر سر و صدا، جسور و پرخاشگر است. این گونه پرنده‌ای با سرعت پرواز نسبتاً کم تا متوسط است (تقریباً 32–40 کیلومتر در ساعت). پرنده در هنگام پرواز بدن و دم را هم‌تراز نگه داشته و با ضربه های آهسته بال پرواز می‌کند. سرعت کم پرواز این گونه باعث می‌شود در هنگام پرواز در مناطق باز طعمه آسانی برای شاهین‌ها و جغدها شود. تقریباً همه پرندگان شکاری دارای گستره پراکنش مشترک با جیجاق کبود، آن را شکار می‌کنند. شکارچیان متنوعی هم تخم‌های این پرنده و جوجه‌های جوان آن را (تا پیش از مرحله استقلال و ترک لانه) شکار می‌کنند، که از آن جمله می‌توان به سنجاب‌های درختی، مارها، گربه ها، کلاغ‌ها، راکون‌ها، صاریغ‌ها، سایر جیجاق‌ها و انواع پرندگان شکاری اشاره کرد.

 

 

 

گزارش تیمار و رهاسازی پرندگان وحشی آسیب دیده

تیمار و رهاسازی

انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم از بدو تاسیس در سال 1394 فعالیت خود را در ارتباط با دریافت، درمان، تغذیه و رهاسازی پرندگان وحشی آسیب دیده آغاز نمود. فقدان هرگونه مرکزی در استان اصفهان برای دریافت این پرندگان، آوای بوم را بزودی به تنها مرجع دریافت کننده‌ی پرندگان وحشی آسیب دیده در استان اصفهان تبدیل نمود.
آوای بوم در این سال‌ها همکاری‌ مستمری با اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان و برخی از ادارات شهرستان‌ها از جمله ادارات محیط‌زیست خمینی‌شهر، فلاورجان، اصفهان، نایین، شاهین‌شهر، نطنز، ورزنه در ارتباط با تعیین تکلیف پرندگان آسیب دیده داشته و از سوی این ادارات بعنوان مرجع قابل اطمینان و در دسترس، شناسایی گردید.

آماری از پرندگان دریافتی

در طول این سال‌ها تعداد 12 عقاب شامل 1 عقاب طلایی، 1 عقاب دوبرادر و 10 عقاب صحرایی، 10 جغد شامل 3 شاه‌بوف، 1 جغد جنگلی، 2 جغد شاخدار، 2 جغد کوچک، 1 مرغ حق و 1 جغد انبار تحویل انجمن آوای بوم گردید.
همچنین در ادواری که زاینده‌رود جاری بود و در فصل مهاجرت پرندگان آب‌زی به استان اصفهان تعداد 11 پرنده‌ی آب‌زی و مهاجر شامل باکلان، اگرت بزرگ و کوچک، گاوچرانک، بوتیمار بزرگ و کوچک، یلوه و کشیم‌گردن‌سیاه به انجمن آوای بوم ارجاع گردید.

از خانواده‌ی پرندگان شکاری کوچک جثه تعداد 11 سارگپه، 2 کورکور، 2 پیغو و 25 دلیجه به انجمن آوای بوم ارجاع گردید و از سایر گونه‌های پرندگان تعداد 3 شبگرد مصری، 3 بادخورک، 2 هدهد و 2 کبک نیز به بخش تیمار و رهاسازی پرندگان در انجمن آوای بوم تحویل گردید تا درمان و رهاسازی شوند.

در تیرماه سال 1400 در پی کشف 2 پرنده‌ی شکاری کمیاب به نام بالابان از متخلفین شکار و قاچاق، توسط محیط‌بانان شهرستان نایین، این دو پرنده به انجمن آوای بوم تحویل گردیدند. بالابان از اعضای شاخص خانواده‌ی شاهین‌سانان به‌شمار می‌رود و در لیست قرمز جهانی و در معرض خطر انقراض قرار داشته و جریمه حمل، نگهداری و خرید و فروش آن در ایران مبلغ 200 میلیون تومان است.

آمار رهاسازی

تعداد 7 عقاب در مناطق مناسب از جمله مناطق حاشیه کلاه‌قاضی و کرکس رهاسازی شدند. همچنین 1 جغد کوچک، 1 مرغ حق و 1 جغد شاخدار به طبیعت بازگردانده شدند. 1 بوتیمار بزرگ در گاوخونی رهاسازی شد و 1 باکلان در دریاچه‌ی سد قره‌قاچ در نزدیکی سمیرم به دریاچه سپرده شد. کشیم‌گردن‌سیاه دریافتی پس از مدتی تغذیه و تقویت در فصل حضور این پرندگان در زاینده‌رود و در نزدیکی سی‌وسه‌پل رهاسازی گردید. این پرنده به مدت سه روز پیاپی پایش گردید و سرانجام در بین 4 کشیم‌گردن‌سیاه حاضر در محل مشاهده شد.
2 شبگرد مصری، 2 پیغو، 4 سارگپه، 1 کورکور سیاه و 1 بادخورک نیز به طبیعت بازگشتند. همچنین از تعداد 25 دلیجه دریافتی 18 دلیجه اغلب از محل نگهداری پرندگان به مرور به طبیعت بازگردانده شدند. کورکور سیاه که از جوجگی به اسارت درآمده و قدرت شکار و بقا را فرانگرفته بود، مدت چهار ماه در اطراف محل نگهداری پرندگان آزادانه زندگی می‌کرد تا اینکه در پایان سال 1399 و همزمان با فصل برانگیختگی و تولید مثل با کورکور دیگری دیده شده و ناپدید گردید.
2 بالابان توقیفی در نایین نیز پس از دو روز تست پرواز و شکار و تغذیه مناسب در منطقه حفاظت شده‌ی کرکس رهاسازی شدند.

آمار پرندگان زمینگیرشده

در بین پرندگان دریافتی، تعداد کمی از پرندگان به دلیل اصابت گلوله به بال‌هایشان برای همیشه قدرت پرواز را از دست دادند اما در سلامتی کامل به زندگی خود ادامه دادند و هم‌اکنون نیز مهمان انجمن آوای بوم هستند. این پرندگان شامل یک عقاب صحرایی و 2 شاه‌بوف و 2 سارگپه هستند.

اقدامات درمانی

در طول سالیان گذشته کلینیک دامپزشکی آراد همراه و پشتیبان صمیمی و بی‌چون‌و‌چرای پرندگان آسیب دیده‌ای بوده که از سوی انجمن آوای بوم برای درمان به این کلینیک اعزام می‌شدند. در این کلینیک تعداد 1 عقاب، 1 کورکورسیاه و 1 جغدجنگلی مورد عمل جراحی و میله گذاری در بال‌های شکسته قرار گرفتند و از بقیه پرندگان نیز گراف تهیه گردید و داروهای مورد نیاز توسط دامپزشک کلینیک تجویر گردید. شایان ذکر است که تمامی اقدامات انجام شده در کلینیک آراد بصورت رایگان انجام گرفت.

منابع مالی

تمامی فعالیت‌های انجمن آوای بوم در ارتباط با تیمار و رهاسازی پرندگان از بدو تاسیس تاکنون بصورت داوطلبانه و متکی به اعضاء انجمن و امکانات آنها بوده است. در ارتباط با تغذیه پرندگان با توجه به استمرار هزینه‌ها در این بخش شرکت محترم ایرانیکارت همراه و یاور انجمن آوای بوم برای تهیه غذای پرندگان مهمان بوده ‌است. این شرکت از سال 1394 تا کنون بطور مستمر تمامی هزینه‌های تغذیه پرندگان را پشتیبانی نموده است.
انجمن آوای بوم در یک مرحله و براساس نیازهای فوری خود اقدام به توسعه جایگاه‌ نگهداری پرندگان نمود و برای این منظور از انجمن نذر طبیعت کمک گرفته شد. انجمن نذر طبیعت با ارسال یک فراخوان برای اعضاء خود مبلغ 55 میلیون ریال برآوردی در پروژه ساخت جایگاه را تامین نمود و در اختیار انجمن آوای بوم قرار داد و کار ساخت و بهره‌برداری از این پروژه نیز در ابتدای سال 1399 انجام پذیرفت.

دستاوردها

در طول شش سال فعالیت بخش تیمار و رهاسازی در کنار کسب تجربیات فراوان توسط اعضاء انجمن، دستاوردهای ارزشمند دیگری نیز حاصل گردید. ارتباط مستمر و مفید با ادارات محیط زیست و برقراری ارتباط با محیط‌بانان مناطق گوناگون استان از اهم این دستاوردها بوده است. همچنین در بعد آموزش حفاظت از محیط زیست تمامی فعالیت‌های انجمن بخصوص در بخش درمان و رهاسازی پرندگان مستندسازی و در رسانه‌های گوناگون منتشر گردید و ضمن برقراری ارتباط این انجمن با جامعه بزرگ مخاطبین که اغلب از دوست‌داران طبیعت هستند به منظور آگاهی بخشی در جامعه در اختیار علاقمندان قرار گرفته است و تجربیات حاصل شده نیز در قالب چندین مقاله در وب‌سایت انجمن آوای بوم در دسترس عموم قرار گرفته است.

چالش‌ها

نداشتن امکانات کافی و مناسب از جمله عدم وجود جایگاهی استاندارد و وسیع به منظور نگهداری پرندگان سالم در شرایط تست پرواز و شکار قبل از رهاسازی، مهمترین چالش پیش روی بخش تیمار انجمن آوای بوم بوده است. هم‌اکنون اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با همکاری بخش خصوصی در حال ساخت یک مرکز بزرگ و مجهز برای نگهداری و تیمار حیات وحش می‌باشد. این مرکز در محیط‌بانی منطقه حفاظت شده کلاه قاضی در دست ساخت بوده و امیدواری‌ها برای سامان بخشیدن به وضعیت پرندگان وحشی آسیب دیده در طبیعت را افزایش داده است.

 

نماد اعتماد

پرندگان چگونه می‌خوابند؟

پرندگان هم مثل ما انسان‌ها بخشی از زمان را به استراحت و خواب می‌پردازند. زمان و نحوه خواب در پرندگان گونه‌های مختلف متفاوت است. پرندگانی که در روز فعال هستند معمولا شب‌ها و پرندگان شب‌فعال، روزها می‌خوابند. اما آنها در هر ساعتی از روز که احساس امنیت کنند نیز ممکن است زمانی را به استراحت و چرت زدن اختصاص دهند.


نگارنده مقاله: یاسمین یوسفی

«تمام مطالب منتشر شده در وبلاگ آوای بوم نشان دهنده نظرات نویسنده مطلب بوده و لزوما دیدگاه‌های انجمن را منعکس نمی‌کند.»


 

خواب پرندگان

چرا پرندگان هنگام خواب از روی شاخه‌ها به پایین سقوط نمی‌کنند؟

پرندگان شاخه‌نشین مثل گنجشک‌ها یک محل امن برای استراحت کردن پیدا می‌کنند و گاهی نیز در حالی‌که روی شاخه‌ها نشسته‌اند می‌خوابند، اما چه چیزی باعث می‌شود پرندگان هنگام خواب از روی شاخه‌ها به پایین سقوط نکنند؟

آن‌ها در حالی‌که پنجه‌هایشان به شاخه‌ها قفل می‌شود می‌خوابند. دو تاندون نازک که تاندون های خم کننده نامیده می شوند، از عضلات پا به سمت پایین استخوان تارس گسترش یافته و به انگشتان پا متصل می شوند. وقتی یک پرنده روی یک نشیمن فرود می آید، این تاندون‌ها سفت شده و بنابراین انگشتان پا در اطراف نشیمن قفل می شوند. این رفلکس غیر ارادی باعث می‌شود پرنده ای که در خواب است روی زمین سقوط نکند.

بادخورکها که بیشتر عمر خود را در پرواز می‌گذارنند در حین پرواز و در آسمان به‌خواب می‌روند.

انواع خواب عجیب پرندگان

از انواع خواب‌ و چرت زدن عجیب پرندگان می‌توان به گونه‌ای طوطی اشاره کرد. طوطی‌های جنس Loriculus که در آسیای جنوب شرقی زندگی می‌کنند گاهی مانند خفاش‌ها به صورت وارونه از شاخه‌ها، چرت می‌زنند و استراحت کوتاهی دارند. اگرچه بیشتر طوطی‌هایی که به این شکل می‌خوابند در آسیا دیده می‌شوند اما طوطی‌های خاکستری آفریقایی در اسارت هنگام بازی و یا کاهش استرس به صورت وارونه دیده می‌شوند.

 

خواب پرندگان

 

پرندگان کنارآبچر مانند انواع آبچلیک‌ها که در آب‌های کم‌عمق و نوار ساحلی به جستجوی غذا می‌پردازند معمولا در هنگام مد و بالا آمدن آب استراحت می‌کنند. این پرندگان در هنگام جزر و پایین آمدن آب در میان گل و لای به دنبال جانوران ریزی که مد با خود به ساحل آورده می‌گردند و از آن‌ها تغذیه می‌کنند.

سایر پرندگان آبزی مانند انواع مرغابی‌ها همانطور که روی آب شناور هستند با فرو بردن سر لابه لای پرهایشان می‌خوابند. آنها برای اینکه از خطر شکارچیان طبیعی مانند روباه‌ها در کنار ساحل در امان باشند معمولا یک پای خود را به زیر بدن جمع می‌کنند و این باعث می‌شود تا در زمان وزش باد به سمت ساحل متمایل نشده و تنها در همان محدوده و در میان آب حرکتی دورانی به دور خود داشته باشند، این درست مانند زمانی است که یک فرد درون قایق سعی دارد با پارو زدن در یک جهت به جلو حرکت کند اما در واقع قایق به دور خود خواهد چرخید.

 

خواب پرندگان

 

چگونه پرندگان هنگام خواب از خود محافظت می‌کنند؟

بااین حال خطرات زیادی پرندگان را در حین خواب تهدید می‌کند، پس آن‌ها چطور از خود محافظت می‌کنند؟

پرندگان می‌توانند تنها با یک چشم باز بخوابند در این حالت نیمی از مغز در حال استراحت و نیمی دیگر فعال و کاملا هوشیار است. این ویژگی به پرنده اجازه می دهد تا در صورت نزدیک شدن تهدید به سرعت از حالت استراحت شروع به واکنش کند در حالی‌که در صورت عدم تهدید همچنان می تواند به طور رضایت بخشی به استراحت ادامه دهند.

پرندگان آبزی و اردک‌ها از چنین توانایی برخوردارند، همچنین طبق تحقیقات توکای سیاه و بحری نیز می‌توانند با یک چشم باز استراحت کنند. پرندگانی که مهاجرت‌های طولانی دارند نیز از این ویژگی برای استراحت حین پرواز و در آسمان بهره‌می‌برند.

پرندگان چه مدت به خواب می‌روند؟

پاسخ این پرسش باتوجه به فراوانی گونه‌های پرندگان چندان آسان و دقیق نیست. پرندگان ساکن خشکی معمولا دوازده ساعت در شبانه روز می‌خوابند. از طرفی نوعی پرنده دریایی frigatebirds که در حین پرواز می‌خوابد زمان کمتری را به این کار اختصاص می‌دهد، حدودا چند ثانیه در هر ساعت و مجموعا ۴۵ دقیقه در کل روز! این پرنده مانند عقاب و شاهین از جریان‌های هوای گرم رو به بالا در جو برای اوج گرفتن استفاده می‌کند و نکته جالب اینجاست که خواب فقط هنگام اوج گرفتن در این نوع پرنده ثبت شده و هنگام پایین آمدن، پرنده در خواب نبوده است.

 

خواب پرندگان

 

آیا پرندگان نیز هنگام خواب خروپف می‌کنند؟

خروپف صدای حاصل از عبور جریان هوا و ارتعاشات گلو و مجاری تنفسی است. بنابراین میتوان گفت بله پرنده‌ها هم قادر به خروپف کردن هستند، اما انتظار نداشته باشید این صدا مانند انسان‌ها باشد. شنیده شدن صدای تنفس در پرندگان میتواند نگران کننده و ناشی از بیماری‌های تنفسی باشد. ممکن است شما نیز ویدوئو خروپف مرغ شهدخوار را در اینترنت دیده یا درمورد آن شنیده باشید. مرغ مگسخوار با دهانی کاملا باز صدایی شبیه به خروپف تولید می‌کند محققان در خصوص این فیلم توضیح میدهند که این صدا ممکن است صدای استرس و یا تهدید پرنده باشد همچنین آنها به دهان باز و رفتار طبیعی این پرنده و نیاز آن به اکسیژن زیاد برای خروج از حالت تورپور اشاره می‌کنند. تورپور نوعی حالت بدن مشابه خواب زمستانی است که در آن برخی از پرندگان درجه حرارت بدن، سرعت ضربان قلب، تنفس و در نتیجه سوخت و ساز بدن را در زمان کاهش غذا و زمستان به طور قابل توجهی کاهش میدهند.

 

خواب پرندگان

 

با وجود اینکه دانشمندان اطلاعات بسیار خوبی را در مورد نحوه خواب این موجودات شگفت‌انگیز کشف کرده‌اند اما به نظر می‌رسد این روند بسیار پیچیده‌تر و نیازمند صرف زمان و مطالعات بیشتر باشد.

کنترل تعارض کندوداران و پرندگان زنبورخوار

در سراسر ایران کندوداران پرندگان خانواده‌ی زنبورخوارها را یکی از علل آسیب رسیدن به کندوها و زنبورهای عسل می‌دانند. هر پرنده‌ی زنبورخوار در طول یک شبانه روز می‌تواند تعداد بسیاری از زنبور ها را از بین ببرد. باتوجه به اینکه این پرنده به صورت گروهی زندگی می‌کند، زمانی که یک گله در مسیر مهاجرت به کندوهای تولید عسل برخورد می‌کنند، میتوانند خسارتی قابل توجه به کندوداران وارد کنند. این موضوع باعث تعارض گسترده میان این پرندگان و کندوداران شده است. یکی از روشهایی که به صورت مداوم توسط کندوداران برای رفع این مشکل استفاده شده است، استفاده از طعمه مسموم (زنبور آغشته به سم) از طریق انواع سموم موجود مانند دیازینون و… است.
از این طریق پرندگان زنبورخوار با خوردن زنبورهای به سموم آلوده شده و در جمعیتهای گسترده از بین می‌روند. متاسفانه این روش نه تنها باعث از بین رفتن گونه‌های ارزشمند زنبورخوار شده است، که بعد از اینکه پرندگان تلف شده توسط دیگر جانداران به عنوان غذا استفاده می‌شوند، سموم یاد شده وارد چرخه‌ی اکوسیستم می‌شود. این سموم آلودگی‌های شیمیایی خطرناک را در محیط‌های طبیعی در چرخه‌ی غذایی جانداران افزایش می‌دهد.
انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم با شروع مطالعه در سال۹۹ و تالیف کاتالوکی آموزشی_پیشنهادی شامل معرفی پرنده زنبورخوار و اهمیت آن در طبیعت، مجموعه‌ای از روش‌های موجود برای کاهش تعارض میان پرندگان زنبورخوار و زنبورداران، در ایران و دنیا را گردآوری نموده است. باتوجه به اینکه استان اصفهان دارای بیش از ۴ هزار زنبوردار بوده و رتبه سوم تولید عسل در کشور را داراست. نقاطی به عنوان پایلوت انتخاب شده و انجمن به طور مستقیم با زنبورداران وارد تعامل گردیده به ارائه کاتالوک و نکات آموزشی می‌پردازند. در این طرح نظرات و پیشنهادات زنبورداران مهم تلقی شده و از طریق ارائه پرسشنامه گردآوری می‌شود. در آخر باتوجه به مطالب ارائه شده و بهرمندی از نظرات زنبوردارن، داده‌ها توسط کارشناس تنوع‌زیستی پروژه تجزیه و تحلیل گردیده و محتوی نهایی مناسب جهت انجام طرح‌های آموزشی و پژوهشی آماده و ارائه خواهد شد. تامین هزینه‌های انجام این پروژه را انجمن محترم نذر طبیعت از طریق کمک های مردمی متقبل شده است و این پروژه به صورت مشترک میان دو انجمن انجام میگردد.
مدیر پروژه‌ی مذکور در انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم سرکار خانم مهندس یاسمین یوسفی هستند. چناچنه برای شرکت در مراحل این پروژه داوطلب هستید و یا سوال و پیشنهادی دارید میتوانید از طریق آدرس ایمیل زیر با ایشان در ارتباط باشید:

yousefi_yasamin@yahoo.com

چنانچه شما نیز کندودار هستید، از شما میخواهیم که با پر کردن یک فرم کوتاه به ما در جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز برای ادامه‌ی این پروژه کمک کنید. برای پر کردن فرم کافی است روی دکمه‌ی زیر کلیک کنید:

برای مطالعه‌ی بیشتر:

مشاهده‌ی گزارش اولین مرحله‌ی میدانی آموزشی-پژوهشی

مشاهده‌ی گزارش دومین مرحله‌ی میدانی آموزشی-پژوهشی

مشاهده‌ی گزارش سومین مرحله‌ی میدانی آموزشی-پژوهشی

درباره پرندگان زنبورخوار، رفتار آن‌ها و نقش آن‌ها در طبیعت

نگاهی اجمالی به تعارض زنبورداران و پرندگان زنبورخوار

دانلود کاتالوگ آموزشی راهکار‌های دور نگهداشتن زنبورخواران از کندو

دانلود صفحه‌ی روزنامه‌ی پیام ما در ارتباط با تعارض کندوداران و پرنده‌ی زنبورخوار

انعقاد قرارداد همکاری مابین اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان و آوای بوم

اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان یکی از استان های موفق در عرصه ی حفاظت پرندگان محسوب میگردد که در دهه‌های گذشته همواره پیشگام انجام طرح های پایش زیستگاه‌های پرندگان و سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی بوده است. محیط زیست این استان در دهه‌های گذشته همواره پیشتاز در همکاری با سازمان‌های مردم نهاد به قصد حفاظت از حیات وحش کشور ایران نیز بوده است. در همین راستا در تیرماه سال ۱۴۰۰ قرارداد همکاری میان اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان و انجمن آوای بوم امضا شد که بر اساس آن سرشماری پرندگان این استان در سال ۱۴۰۰ به انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم سرزمین واگذار گردید.

طبق توافق صورت گرفته، زیستگاه های تالابی و دریایی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان در سال ۱۴۰۰ هم در تابستان و هم در زمستان (به فراخور شرایط زیستگاه) مورد بررسی قرار گرفته و پرندگان آن سرشماری میگردند. از جمله زیستگاه های تالابی و دریایی این استان میتوان به جزایر فارور، بنی فارور، شیدور و هندورابی و همچنین به تالاب بین المللی خور خوران و منطقه ی حفاظت شده ی تیاب و میناب اشاره کرد.

در اولین قدم از فاز اجرایی این توافق، در تیرماه سال ۱۴۰۰ کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان به همراه کارشناسان آوای بوم در سفری مشترک به پایش جزیره‌ی شیدور و سرشماری تابستانه‌ی پرندگان زادآور جزیره و همچنین به حلقه گذاری جوجه‌های تازه متولد شده‌ي پرستو های دریایی گونه سفید و پشت تیره پرداختند. تا پایان سال ۱۴۰۰ مراحل مختلف انجام این پروژه در وبسایت آوای بوم منتشر خواهد شد و در این لینک قابل دسترس خواهد بود. چنانچه علاقه مند هستید که در این پروژه آوای بوم را همراهی کنید و یا پیشنهادی برای ما دارید میتوانید درخواست خود را به ایمیل رسمی آوای بوم به آدرس info@AvayeBoom.com ارسال نمایید.

حلقه گذاری پرندگان شیدور

سرشماری پرندگان هرمزگان

سرشماری پرندگان استان هرمزگان

در کشور ها و در مناطق مختلف دنیا جهت بررسی وضعیت پرندگان و ارزیابی میزان موفقیت پروژه های حفاظت از آن ها، هر ساله پرندگان و به خصوص پرندگان آبزی و کنار آبزی توسط کارشناسان سرشماری میشوند. سرشماری ها به فراخور منطقه ی مورد نظر، در زمان های خاصی از سال صورت میگیرد. در ایران، در تمامی استان ها در فصل زمستان و در ماه دی سرشماری زمستانه ی پرندگان همزمان با دیگر کشور ها تحت الزامات و شرایط Wetland International برگزار میشود.

استان هرمزگان در سالیان گذشته یکی از استان هایی بوده است که در انجام برنامه های سرشماری پرندگان و همچنین پایش و حلقه گذاری آنان پیشگام دیگر استان ها محسوب شده و موفقیت های چشمگیری را به نمایش گذاشته است. در زیستگاه های وسیع و بعضا صعب العبور این استان، بارها کارشناسان حیات وحش با هر دشواری که بوده است پرندگان استان را سرشماری کرده و در مواقع مورد نیاز آن ها را زنده گیری و حلقه گذاری کرده اند.

طبق قراردادی که در تیرماه سال ۱۴۰۰ میان اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان و انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم منعقد گردید، سرشماری پرندگان این استان در سال ۱۴۰۰ به مدت ۲ سال به عهده ی انجمن آوای بوم قرار گرفت.

پروژه‌ی سرشماری پرندگان آبزی و کنارآبزی استان هرمزگان در سال ۱۴۰۱ پایان یافت که با پایان این مرحله، گزارش نهایی این پروژه نگاشته شد. این گزارش در زیر قابل مشاهده و مطالعه می‌باشد.

گزارش سرشماری زمستانه‌ی پرندگان آبزی و کتار آبزی استان هرمزگان

کلیپی از این پروژه را در زیر میبینید: