حواصیل سبز
حواصیل سبز (نام انگلیسی: Striated Heron)، (نام علمی: Butorides striata) و همچنین با نامهای مختلف از جمله: حواصیل حرا و حواصیل پشتسبز شناخته میشود.
حواصیلهای سبز غالبا غیرمهاجر هستند و به جز اروپا در تمام قارههای زمین پراکنش دارند.
نگارنده مقاله: رویا تاجی
«تمام مطالب منتشر شده در وبلاگ آوای بوم نشان دهنده نظرات نویسنده مطلب بوده و لزوما دیدگاههای انجمن را منعکس نمیکند.»
ویژگیهای ظاهری
طول بدن حواصیل سبز، 44 سانتیمتر است. حواصیلهای بالغ دارای بالهای پشتی آبی پررنگ با قسمتهای زیرین سفید، کلاه مشکی، یک خط سیاه طولانی زیر چشمها و پاهای کوتاه زرد رنگ میباشند. بدن حواصیلهای نابالغ در قسمتهای بالای بدن قهوهای پر رنگ و قسمتهای زیر بدن دارای خطوط میباشد.
پراکنش حواصیل سبز
زیستگاه حواصیل سبز تالابهای کوچک در مناطق گرمسیری در جهان قدیم از غرب آفریقا تا ژاپن و استرالیا و در جهان جدید در آمریکای جنوبی و کارائیب میباشد. زیستگاه وسیع این پرنده نشاندهنده سازگاری این گونه با منابع غذایی مختلف است که قابل توجه میباشد.
پراکنش حواصیل سبز در ایران، شامل استانهای جنوبی حاشیه خلیج فارس از جنوب شرقیترین نقطه ایران یعنی گواتر شروع شده و تا بخشهایی از بوشهر و احتمالا خوزستان ادامه پیدا میکند.
تغذیه حواصیل سبز
غذای اصلی این پرندگان بطور عمده ماهیهای کوچک، قورباغهها و حشرات آبزی است. حواصیل سبز در کنار آب به انتظار شکار خود بیحرکت ایستاده و از طعمه برای جلب غذای مورد نظر خود استفاده میکند. به این صورت که پر یا برگی را روی سطح آب میاندازد و ماهیهایی که به جست و جوی طعمه میپردازند را صید میکند.
رفتارشناسی حواصیل سبز
نکته قابل توجه در مورد رفتار این پرندگان، استفاده از ابزار برای شکار آبزیان است. برخی از رفتارهای ابزارمحور این پرنده مثل استفاده از طعمه برای جلب ماهیها قابل درک است. اما دلیل برخی از رفتارها هنوز ناشناخته باقی مانده است. یکی از این رفتارها به منقار گرفتن چوب و تکان دادن شدید آن است. مشابه این رفتار در هنگام لانهسازی و در اطراف لانه جهت بهبود طراحی لانه مشاهده شده است اما این رفتار ثبت شده، به دور از لانه انجام شده و هنوز دلیل مشخصی برای آن پیدا نشده است.
حواصیلهای سبز بالغ هنگام احساس خطر گردن خود را می کشند و منقار خود را به سمت آسمان نشانه میروند. البته موفق بودن این امر برای دفع شکارچیان هنوز بطور کامل مشخص نشده است.
شایان ذکر است که با وجود مخفیکار بودن این پرنده و زیستگاه خاص آن، مشاهده حواصیل سبز از سایر گونههای کوچک حواصیل آسانتر است.
لانهسازی حواصیل سبز
حواصیل سبز آشیانه خود را با استفاده از ترکههای نازک و به طول 40-20 سانتیمتر و ضخامت 5 سانتیمتر میسازد. این پرنده معمولا لانه خود را در ارتفاع متوسطی از سطح زمین بر روی درختان و درختچهها بنا میکند. همچنین گاهی اوقات از مکانهای امن روی زمین و اغلب نزدیک آب نیز برای لانهگزینی خود استفاده میکند.
تولیدمثل حواصیل سبز
اندازه کلاچ این پرنده 2 تا 5 تخم آبی کم رنگ در اندازه 36-28 میلیمتر است. پرنده نر و پرنده ماده، هر دو بر روی تخمها خوابیده و تخمها معمولا پس از 21 روز باز میشوند. جوجهها پس از 14 روز از لانه خارج شده و تا چند روز پس از آن همچنان توسط والدین پشتیبانی میشوند.
وضعیت حفاظتی حواصیل سبز
در رده بندی حفاظت IUCN، حواصیل سبز در سطح کمترین نگرانی (LC) قرار دارد.
عالی
بیش تر بنویسین لطفا