سخنرانی مدیر آوای بوم در تدکس اصفهان

تدکس اصفهان یکی از معتبر ترین برنامه های تدکس در ایران است. تدکس در واقع مجموعه سخنرانی هایی است که در دنیا با هدف توسعه ی ایده های خلاقانه و با ارزش شکل گرفته و در کشور ها و شهر های مختلف به صورت سالانه برگزار میگردد. در هر برنامه ی تدکس چند نفر سخنران انتخاب شده، ایده های خود را در طول مدت زمان محدود چند دقیقه ای تشریح مینمایند.

در تدکس اصفهان در سال ۱۳۹۹، یکی از سخنرانان ایمان ابراهیمی-مدیر عامل انجمن آوای بوم- بود. وی که دانش آموخته ی رشته ی سلامت روان است، در سخنرانی خود از پرنده نگری و ارتباط آن با سلامت روان گفت. در این سخنرانی کوتاه، نحوه ی آشنا شدن وی با پرنده نگری هم مورد صحبت قرار گرفت و همینطور به تنوع پرندگان در شهر پرداخته شد.

تدکس اصفهان در سال جاری برای پنجمین سال پیاپی بود که برگزار میگردید. به سبب شیوع بیماری کرونا، امسال برنامه ی تدکس به صورت آنلاین و زنده برگزار شد و از وبسایت تدکس و همینطور از طریق چند صفحه در اینستاگرام به صورت لایو نمایش داده شد. ویدئو کلیپ های سخنرانی های این برنامه، پس از ترجمه و درج زیرنویس در وبسایت جهانی تد قرار خواهد گرفت و قابل تماشا به صورت رایگان و آنلاین نیز خواهد بود.

تدکس اصفهان ایمان ابراهیمی ۲

از رفتار پرندگان چه می دانیم؟

هر موجود زنده ای برای بقا در مقابل عوامل محیط اطراف خود واکنش‌هایی را نشان می دهد که مجموع این واکنش ها رفتار و عادات موجود زنده را می سازد. پرندگان در بین دیگر موجودات از رفتارها و عادات پیچیده و گوناگونی برخوردارند.


نگارنده مقاله: ساناز تمیم زاده

«تمام مطالب منتشر شده در وبلاگ آوای بوم نشان دهنده نظرات نویسنده مطلب بوده و لزوما دیدگاه‌های انجمن را منعکس نمی‌کند.»


مباحث مربوط به رفتار موجودات زنده از مباحث بسیار قابل توجه و جذاب دنیای حیوانات است. در این مقاله قصد داریم کمی در مورد نحوه شکل گیری رفتار پرندگان و به برخی از آنها اشاره کنیم.

بقا و زندگی پرنده به واکنش او نسبت به دیگر موجودات زنده، به مواظبت از خود در مقابل دشمنان، اعمال جفتگیری، پرورش جوجه، شکل پرواز، روش های مختلف تغذیه، آشیانه سازی، آوازها و رقص های نمایشی برای جذب جفت و … بستگی دارد.

رفتار پرندگان

روش های بررسی رفتار پرندگان

  • مشاهده رفتار یک پرنده که در روند زندگی اش از خود نشان می دهد.
  • روش دوم پیچیده تر است؛ زیرا بر اساس آن به مفهوم اعمالی که پرنده انجام می دهد پی برده و دلایل و چگونگی آن معلوم می گردد. مثلا رفتار خاص درناها هنگام جفتگیری

چگونگی عادات و رفتار پرندگان (اصل عادت)

  1. معلول عوامل درونی و غریزی و نتیجه تحریکات درونی پرنده است که موروثی بوده و در نهاد پرنده وجود داشته و از والدین به جوجه ها منتقل می گردد. مانند هشدار دادن به دیگر پرندگان، لانه سازی و جفتگیری
  2. عادات و رفتارهای اکتسابی که در اثر فراگیری از والدین و گاهی دیگر پرندگان به وجود می آید. هرچند قابلیت یادگیری منشا درونی دارد و پرنده با مشاهده، تمرین و تجربه می آموزد.

رفتارهای اکتسابی حاصل محیط زندگی پرنده و برای بالا بردن انطباق خود با محیط برای بقا می باشد. یکی از عللی که یک گونه در زیستگاه های مختلف می تواند رفتارهای متفاوتی نشان دهد همین اصل می باشد. از بارزترین آنها می توان به تفاوت آواز خوانی یک گونه در زیستگاهای مختلف اشاره کرد.

تورپ در سال 1961 چند جوجه سهره را در مکانی قرار داد که صدای بقیه سهره ها شنیده نشود. جوجه ها پس از بزرگ شدن آواز ساده ای داشتند که فاقد زیر بم های مختلف بود (رفتار غریزی). تورپ سهره ها را به طبیعت بازگرداند و بعد از چند روز متوجه شد آواز آنها پیچیده تر و متفاوت شده است (رفتار اکتسابی).

رفتار پرندگان

نمونه رفتارهای متفاوت پرندگان

  • رفتار دفاع: تمام موجودات و تمام پرندگان در برابر متجاوزین از خود و آشیانه خود دفاع می کنند که این رفتار، رفتاری غریزی می باشد.
  • رفتار جفت گیری: همه پرندگان در فصل جفتگیری رفتارهای متفاوتی از خود نشان می دهند به طوریکه رفتار هر گونه با گونه دیگر متفاوت است.
  • رفتار مراقبت از فرزندان: تمام گونه های پرندگان به جز برخی از آنان از فرزندان خود به خوبی مراقبت می کنند تا بزرگ شوند. اما پرنده ای مانند کوکو از این قاعده پیروی نمی کند و در لانه پرندگان دیگر تخم گذاری می کند و پرنده میزبان روی تخم های او میخوابد. سپس جوجه کوکو به صورت نارس بدنیا می آید و تخم های میزبان را به بیرون از لانه می اندازد. این رفتار خاص در اطلاعات ژنتیکی این پرنده وجود دارد.
  • مهاجرت: برخی از پرندگان که در شرایط خاص محیطی قادر به زندگی و تولد مثل هستند، در فصل خاصی مهاجرت می کنند.

رفتار پرندگان

 

شیوه های کسب عادت پرندگان

کسب عادت معمولا از اوایل دوره زندگی پرنده به شیوه های مختلف صورت می گیرد که می توان به شکل زیر خلاصه کرد:
  1. کسب عادت: برخی به سرعت و برخی کندتر عاداتی را فرا میگیرند. مانند ترس از انسان و دست آموز شدن، همزیستی با دیگر گونه ها و …..
  2. آزمون و خطا: مثلا پرنده با گذر زمان یاد میگیرد که با چه مواردی می تواند لانه مناسب‌تری بسازد، توانایی در یافتن غذا در محیط زندگی خود، بازی کردن پرندگان با یکدیگر و دیگر موجودات (مانند بازی کردن کلاغ با دیگر موجودات ) و …
  3. جایگیری: این نوع یادگیری در پرندگانی که زندگی اجتماعی دارند به خصوص آبزیان دیده می شود. مثلا جوجه اردکها یا جوجه غازها والدین را تعقیب می کنند تا جای آن را اشغال کنند. این رفتار آنقدر ادامه پیدا می کند که پرنده والدین را دیگر فراموش می کند.

با در نظر گرفتن 3 مورد بالا برخی پرندگان رفتار شگفت آوری در مبحث عادات اکتسابی دارند. مانند غراب. شاید ویدیو های مختلفی در مورد آزمایش های پیچیده ای که بر روی این پرنده انجام شده دیده باشید. این پرنده با هوش بسیار بالایی که دارد و می تواند سریع بیاموزد و تحلیل کند و از ابزار نیز استفاده کند.

رفتار پرندگان به دو شکل انفرادی و گروهی صورت می گیرد:

  1. رفتار انفرادی پرندگان: انفرادی مانند مورچه گیری پرنده، که پرنده نزدیک لانه مورچه رفته و اجازه می دهد مورچه ها بر روی بدنشان رفته و چربی و آلودگی روی پرهای پرنده را از بین ببرد. کارهایی که باعث آسایش پرنده می شود مانند پرآرایی، آفتاب گرفتن، بازی کردن، خاک بازی، نظافت (مثلا شستشوی خود در آب) و …
  2. رفتارهای گروهی پرندگان: رفتارهای گروهی عمدتا شانس بقای گونه را بسیار بالا می برد. به مثال های زیر دقت کنید:
  • اتحاد کلاغ ها در برابر خطر و حضور گونه مهاجم و حمله گروهی به دشمن
  • اعلام خطر و فرار پرندگان کوچک به زیر بوته ها یا یخ زدن در سر جای خود. (در این حالات پرنده چشمی که به طرف حرکت پرنده شکاری هست را باز نگه می دارد)
  • منحرف کردن دشمن از دسته یا جوجه ها مانند تظاهر به شکستگی بال برای جلب توجه دشمن به خود و دور کردنش.
  • حمله گروهی گنجشک ها به مارها هنگامی که به آشیانه نزدیک می شوند.
  • جمع شدن جوجه های گونه ای از اردک برای ترساندن کاکایی و ایجاد رعب.
  • مهاجرت گروهی پرندگان (حتی برخی از گونه ها با گروه های پرندگان دیگر مهاجرت می کنند تا امنیت بیشتری در دسته داشته باشند) برای رسیدن به زیستگاه مناسب برای تغذیه یا زادآوری.

در بسیاری از مقالات موجود در سایت می توانید با رفتارهای پرندگان به شکل مجزا آشنا شوید. مانند آواز خوانی و … . در آیند در مورد بسیاری از این رفتارها به شکل مجزا پرداخته خواهد شد.

رفتار پرندگان

برگزاری کارگاه حفاظت و اخلاق در پرنده نگری

این کارگاه آموزشی در حوزه “حفاظت و اخلاق در پرنده نگری” در تاریخ 19 آذر 1399 بصورت آنلاین برای مخاطبین هدف خود که پرنده نگرها و علاقمندان به پرنده نگری است، توسط انجمن آوای بوم و همکاری خانم شهرزاد فتاحی اجرا شد.
با طراحی پوستر جهت اطلاع رسانی به منظور حضور در کارگاه، در روزهای قبل از اجرا، مراتب از طریق صفحات مختلف انجمن آوای بوم به نظر علاقمندان رسید و تعدادی ازدوست داران طبیعت به این کلاس آموزشی پیوستند.
با توجه به گسترش فعالیت پرنده نگری در سالهای اخیر و تاکید بر حفاظت زیستگاه های مختلف پرندگان و جانوران، لازمه رعایت کد های اخلاقی و رفتاری در پرنده نگری مورد بررسی قرار گرفت. از آنجا که پرنده نگری تفریحی سالم همراه با کسب اطلاعات و لذت از مواهب طبیعت است دانستن این اصول اخلاقی در برنامه های پرنده نگری از نکات اصلی به شمار می رود.
وظیفه هر پرنده نگر حفظ تمام گونه های طبیعت است چرا که بقای پرندگان به تمام اجزای طبیعت وابسته است و در صورت آسیب و تغییر هر یک از اجزای طبیعت، در روند زندگی آنان خلل وارد میشود. یک پرنده نگر مسئول قبل از پرنده نگری بایستی امنیت و آرامش پرنده و حفظ محیط طبیعی او را مدنظر داشته باشد.
دستورالعمل هایی اخلاقی در فعالیت های پرنده نگری بایستی در قالب استاندارد توسط گردشگران حیات وحش اجرا شود و در واقع پرنده نگرها ملزم به رعایت و اجرای بایدها و نبایدهای پرنده نگری هستند.

در کارگاه حفاظت و اخلاق در پرنده نگری که تدریس آن را شهرزاد فتاحی به عهده داشت، کد های اخلاقی در پرنده نگری مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بحث حفاظت حیات وحش در پرنده نگری به صورت جدی تر مورد تشریح واقع شد. با توجه به شرایط پاندمی بیماری کرونا، این کارگاه نیز همانند کارگاه های اخیر آوای بوم به صورت آنلاین و در بستر اسکای روم تشکیل گردید.

کد های اخلاقی پرنده نگری

سخنرانی آنلاین ایمان ابراهیمی در وبینار بازپروری حیات وحش در ایران

گلونی یکی از وبسایت های خبری و آموزشی نامدار کشور میباشد. این وبسایت به تازگی به صورت هفتگی وبینار هایی تخصصی در حوزه ی محیط زیست و حیات وحش ایران برگزار میکند که با استقبال بسیار بالای فعالان و متخصصان این عرصه در کشور مواجه شده است. در وبینار اخیر این وبسایت، ایمان ابراهیمی مدیر عامل انجمن آوای بوم نیز حضور یافت و از شرایط بازپروری حیات وحش در کشور گفت.

به گزارش گلونی در روزهای اخیر، یک فرد خرس قهوه‌ای آسیب‌دیده توسط نیروهای حفاظت محیط زیست مازندران و با حضور یک تیم دامپزشکی زنده‌گیری و پس از معاینات به یک مرکز درمانی در رامسر منتقل شد.

خبرها حاکی است که مسوولان در تکاپو برای رسیدگی به وضعیت درمانی این خرس هستند اما هنوز مشخص نیست که چه امکانات و یا تجهیزاتی قرار است برای درمان این حیوان مدنظر قرار گیرد.

وضعیت این خرس آسیب‌دیده یادآور افراد متعدد حیات وحش است که در ظرف سال‌های اخیر قربانی فقدان برنامه‌ریزی اصولی و مدیریت منسجم برای درمان، بازپروری و احیاء شده‌اند.

با گذشت قريب ۵۰ سال از تاسيس سازمان حفاظت محيط زيست، متاسفانه هیچ پروتکل مشخصی برای افراد آسیب دیده حیات وحش در کشور وجود ندارد و تنها جمعی از محیط‌بانان، همیاران و دامپزشکان هستند که با دانش یا حتی بدون دانش لازم مجموعه‌ای از اقدامات را که البته تابعی از فقدان امکانات کافی و تجهیزات مناسب است، در مورد حیوانات آسیب‌دیده اجرا می‌کنند.

 اما مراکز بازپروری حیات وحش چه ویژگی‌هایی دارند؟

مراكز بازپروری حيات‌وحش، به مكان‌هايی گفته می‌شود كه حيوانات مجروح و آسيب‌ديده وحشی را تيمار، نگهداری و برای بازگشت مجدد به طبيعت احياء می‌كنند.

اين مراكز در عين حال زيربنايی مهم برای انجام تحقيقات علمی در حوزه مديريت حيات وحش هستند.

بازپروري حيات وحش مستلزم بذل سرمايه، زمان و انرژی بسيار زياد است و به همين دليل اغلب مراكز بازپروری حيات وحش در دنيا نيازمند حمايت و محرك‌های تشويقی اثرگذار از جانب نهادهای متولی حفاظت از حيات وحش هستند.

گلونی در مجموعه وبینارهای «بازپروری حیات وحش در ایران» این ضرورت مهم را از جهات مختلف با میهمانان گوناگون بررسی کرد.

در وبینار ۱۸ مجموعه «دانش، تجربه و زمین» به همراه دو میهمان برنامه آقایان علی عمارلویی، مدیر پیشین کلینیک بازپروری حیات وحش پارک پردیسان و ایمان ابراهیمی، مدیرعامل انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم مروری کرده‌ایم بر نقاط قوت و ضعفی که در طی سال‌های اخیر در عرصه بازپروری حیات وحش در کشور مشاهده شده است.

ایمان ابراهیمی در این وبینار از واقعیت‌هایی می‌گوید که شاید برای خیلی از دست‌اندرکاران بازپروری دردناک باشد اما ضرورت بازنگری را در کارهای انجام شده و ضرورت تغییر مسیر را یادآور می‌شود.

سیر تکامل پرندگان

چگونه آن جانوران عظیم‌الجثه تبدیل به پرندگان کوچک و زیبای رنگارنگی شدند که نه تنها در جنگل و حیات وحش، بلکه در شهرها با ما زندگی می‌کنند؟ فرآیند تکامل و انتخاب طبیعی، چرا و چگونه این پرندگان را بوجود آورد؟

 


نگارنده مقاله: ایمان ابراهیمی

«تمام مطالب منتشر شده در وبلاگ آوای بوم نشان دهنده نظرات نویسنده مطلب بوده و لزوما دیدگاه‌های انجمن را منعکس نمی‌کند.»


نحوه ارتباط و اثرات متقابل موجودات، قرن ها به عنوان سوالات اساسی در فکر بشر وجود داشتند که در نتیجه مطالعات و تحقیقات در چهارچوب کلی تکامل جوامع موجودات زنده به ارائه نظریه تکامل منتهی شده است.

مفهوم تکامل

به موجب نظریه تکامل فرآیند تغییرات کلیه موجودات زنده اعم از گیاهان و جانوران از اشکال ساده و ابتدایی به انواع پیچیده ختم می شوند. یا به عبارت دیگر حیات در طی میلیون‌ها سال در کره زمین همواره در جریان تغییر و تحول بوده است .

تا‌حدود سالهای ۱۹۳۰ اکثر نظریه های تکاملی بر پایه عوامل واحدی بنیان گذاشته بود و هیچ کدام به طور مجزا با کلیه مسائل موجود نبود.

ولی در حال حاضر بسیاری از دانشمندان بر این عقیده اند که نظریه ی سال ۱۹۴۲ که به وسیله هاکسلی(huxly) بیان گردیده می‌تواند، جهت درک اغلب حقایق مربوط به تکامل و تفسیر اکثر پدیده های ملحوظ در تغییر انواع، پاسخگوی مساله تکامل باشد.

این نظریه که اصل داروینی نام دارد، انتخاب طبیعی محور اصلی آن را تشکیل می‌دهد، هر روز با اصول بیولوژیکی، تجربیات جدید در ژنتیک و دیرین شناسی بیشتر تقویت می گردد.

سیر تکامل پرندگان

مهم ترین نظریات تکامل

 

نظریه لامارک (Lamark):

یکی از تئوریهای مهم تکاملی از لامارک زیست شناس فرانسوی است که به سال 1809 به چاپ رسید. لامارک برای بیان چگونگی وقوع تکامل دو نظریه استعمال و عدم استعمال اندامها و ارثی بودن صفات اکتسابی را عنوان کرد. وی مشاهده کرده بود که اگر اندامی از بدن یک جاندار استعمال می‌شود، بزرگتر و کارآمدتر شده و اگر عضوی بکار نیفتد کوچک و در نهایت تحلیل می‌رود.

بنابراین جاندار در نتیجه ناهماهنگی در استعمال و عدم استعمال اندامهای مختلف بدن در طول عمر خود ممکن است تا حدی تغییر یابد و بعضی از صفات را کسب کند. لامارک این گونه صفات را وراثتی و قابل انتقال به نسل بعد می‌پنداشت. این تئوری بسیار موفقیت آمیز بود و به رشد و گسترش اندیشه تکامل کمک بسیار کرد. اما سرانجام معلوم شد که نظر لامارک نادرست است.

چون هر گونه تغییری که بر اثر استعمال یا عدم استعمال یا به هر علت دیگر در سلولهای دیگر بدن به غیر از گامتها رخ دهد، تاثیری در ژنهای سلولهای زاینده نخواهد داشت و قابل انتقال به نسل بعدی نیست.

 

نظریه داروین- والاس:

در سال 1858 داروین و والاس با‌ ‌هم تئوری جدیدی درباره تکامل اعلام داشتند که جانشین تئوری لامارک شد. داروین این تئوری جدید را پروراند و به صورت کتابی تنظیم کرد. این اثر معروف که به نام اصل انواع بوسیله انتخاب طبیعی یا بقای نژادهای مناسب در تنازع بقا است، در سال 1859 انتشار یافت.

داروین و والاس محیط را علت اصلی انتخاب طبیعی می‌دانستند، یعنی محیط تدریجا جانداران دارای صفات نامساعد را از بین می‌برد و جانداران دارای صفات مساعد را حفظ می‌کند.

پس از گذشت نسلهای زیاد و متوالی و تاثیر مداوم انتخاب طبیعی، سرانجام گروهی جاندار یک صفت یا تعدادی صفات جدید و مساعد را به درجه‌ای جمع خواهد کرد که به صورت گونه‌ای جدید از گونه اجدادی ظاهر خواهد شد.

همواره این سوال مطرح می‌شد که منبع این تفاوتهای فردی مهم چیست؟ و تفاوتهای فردی چگونه بوجود می‌آیند. اینجا بود که داروین ناگزیر شد به نظریه لامارک یعنی وراثت صفات اکتسابی پناه ببرد.

اما تدوین پاسخ درست مربوط به تفاوتهای فردی شش سال پس از انتشار کتاب اصل انواع و هنگامی آغاز شد که مندل قوانین وارثت را اعلام داشت.

ولی حاصل مطالعات مندل بیش از 30 سال در ابهام نادیده ماند و پیشرفت شناخت مکانیسمهای تکاملی نیز به همان نسبت به تاخیر افتاد. انتخاب طبیعی فقط به عنوان بخشی از مکانیزم تکامل شناخته شده است.

زیرا داروین مانند لامارک در شناسایی علل ژنتیکی تغییرات تکاملی توفیق بدست نیاورده بود. داروین و والاس توضیحی ناقص از تکامل عرضه داشتند، اما بطور کلی آنان نخستین کسانی بودند که جهت درست تکامل را نشان دادند.

 

کوویر (Cuvier):

بنیانگذار علم تشریح مقایسه ای، با تکامل مخالف بود و زندگی بر روی کره زمین را در اثر حوادث ناگهانی می پنداشت. وی معتقد بود که هر زندگی جدید با تکرار شروع می شود؛ ولی هر بار انواع پیشرفته و اصلاح شده آنها  خلق می‌گردند.

او مبدا نظریه حوادث عظیم و ناگهانی در جهان است و معتقد بود که در دنیا چهار انقلاب عظیم رخ داده که باعث از میان رفتن کلیه موجودات زنده شده، هرچند بعد موجودات دیگری به طور مستقل به وجود آمده اند.

 

نظریه ژوفری سنت (Geoffray):

او معتقد است که تاثیر محیط بر جانوران سبب تغییراتی در اندام ها می گردد. بدین سبب او چنین می پندارد؛ جانور یا گیاه جدید به علت تغییر و تحول هنگام صورت می گیرد که شرایط محیط زندگی کاملاً مناسب باشد. به نظر او نوع ثابت نیست و شکل و حیات جانوران شبیه به والدین آنها باقی نمی ماند، مگر آنکه شرایط محیط ثابت باشد .

 

داروین(Darwin):

تکامل را نتیجه انتخاب طبیعی موجودات زنده می دانست و معتقد بود جانوران و گیاهانی که تغییرات مفیدی پیدا می‌کنند، زنده می‌مانند و جانوران و گیاهانی که دستخوش تغییرات مضر می گردند از بین می روند و تدریجی جانوران را به سوی کمال می برد.

عقیده داشت که از انواع گیاهی و جانوری، افرادی در مبارزه برای بقا پیروز می شوند که در شرایط زیستی جدید بتوانند به زندگی خود ادامه داده و دست خوش تغییرات مفیدی برای بقای نوع باشند؛ یعنی به عبارت دیگر با محیط سازش کرده، توانسته باشند تغییرات را به نسل‌های بعد منتقل کنند.

 

سیر تکامل دایناسورها به پرندگان

غول‌هایی که به پرواز درآمدند

موضوعات شباهت پرندگان با خزندگان گاهی آنقدر زیاد است که ممکن است یک جانور شناس بگوید پرندگان، خزندگان پردار هستند. اگر چه از نظر تکامل و تشریح مقایسه ای و همچنین ساختمان فیزیولوژی، عملکرد اندام های پرندگان و خزندگان به هم نزدیک است ولی بیان چنین موضوعی فقط می توانند از دید یک جانور شناس مطرح شود‌.

 

یافته‌های پیشین دیرینه شناسان نشان می‌دهد پرندگان ماحصل تکامل گروهی از دایناسورها هستند و وجود پر نه تنها در فرایند پرواز این جانوران مؤثر است بلکه به آن‌ها در حفظ دمای بدن نیز کمک می‌کند.

پرندگان امروزی، از گروهی از دایناسورها به نام «تراپودها» (Therapods) بوجود آمدند. از جمله اعضای مشهور این گروه می‌توان به «تیرانوزاروس رکس» (Tyrannosaurus Rex) و «ولوسیراپتورها» (Velociraptors) اشاره کرد.

تراپودها بیشتر به گروهی از دایناسورهای پرنده به نام «ایوین‌ها» (Avians) نزدیک هستند که بین ۴۵ تا ۲۳۰ کیلوگرم وزن داشتند. این دایناسورها که نسبت به پرندگان امروزی کاملا غول‌پیکر بودند، پوزه‌ی بلند و دندان‌های بزرگ داشتند و البته مغز آن‌ها خیلی کوچک بود. برای مثال، ولوسیرپتور جمجمه‌ای به اندازه‌ی جمجمه‌ی یک کایوت و مغزی به زحمت به اندازه‌ی مغز یک کبوتر داشته است.

یک موجود ترکیبی با بال‌های پردار مثل پرندگان امروزی، ولی دارای دندان و دم شبیه به دایناسورها. به نظر می‌رسد که این حیوانات، ویژگی‌های شبیه به پرندگان امروزی، یعنی پر، بال و پرواز را تنها در عرض ۱۰ میلیون سال کسب کرده باشند. در مقیاس تکامل و انتخاب طبیعی، این زمانی کوتاه به حساب می‌آید. «مایکل بنتون» (Michael Benton)، که یک دیرینه شناس از دانشگاه بریستول در انگلیس است می‌گوید: «زمانی به نظر می‌رسید که آرکئوپتریکس به صورت تمام عیار با ویژگی‌های پرندگان امروزی بوجود آمده باشد.»

 

برای توضیح این تغییرات شگفت‌انگیز، دانشمندان به یک نظریه‌ به نام «هیولاهای امیدوار» (Hopeful Monsters) مراجعه کردند. طبق این ایده، جهش‌های بزرگ تکاملی نیازمند تغییرات بزرگ ژنتیکی هستند که از نظر کیفی با اصلاحات روتین در یک گونه تفاوت دارند. طبق این نظریه، فقط با چنین تغییرات بزرگ در مدت زمان کوتاه است که یک تراپود ۱۴۰ کیلوگرمی می‌تواند تبدیل به پرنده‌ی کوچک ماقبل تاریخی به نام «ایبرومزورنیس» (Iberomesornis) که اندازه‌ی یک گنجشک بود شود.

پیش‌تر تصور می‌شد که دایناسورها با یک جهش تکاملی به پرنده‌ها تبدیل شدند. ولی اکنون مشخص شده که فرآیند تکامل خیلی تدریجی بوده است.

در دهه‌ی ۹۰ میلادی، فسیل‌های دایناسور زیادی در چین کشف شد که پرده از یک واقعیت جالب بر‌می‌داشت. هرچند که بسیاری از این فسیل‌ها فاقد بال بودند، ولی آرایش کاملی از پرها داشتند.

از کرک‌های کوچک گرفته تا پرهای قلم دار. کشف این چنین جانوران میانی که فضای خالی میان همه‌ی اکتشافات فسیلی پراکنده تا آن زمان را پر می‌کرد، باعث شد که تصور دیرینه‌شناسان درباره‌ی تبدیل شدن دایناسورها به پرندگان عوض شود. پرها که زمانی تصور می‌شد مختص پرندگان هستند، در حقیقت خیلی قبل‌تر از پیدایش آن‌ها در دایناسورها تکامل یافته بودند.

تحلیل‌های پیچیده‌ی جدید روی فسیل‌ها که در آن ردیابی تغییرات ساختاری و ترسیم نحوه‌ی ارتباط نمونه‌ها با یکدیگر انجام شده است، بر این ایده که ویژگی‌های پرنده‌سانی در یک دوره‌ی زمانی طولانی بوجود آمده است صحه می‌گذارد.

در پژوهشی که پاییز سال گذشته در «کرنت بیولوژی» (Current Biology) منتشر شد، دیرینه شناسی از دانشگاه ادینبورگ در اسکاتلند به نام «استفان بروسات» (Stephen Brusatte)، فسیل‌های «کوئلوروساروها» (Coelurosaurs) که در حقیقت زیر گروهی از تراپودها هستند را آزمایش کرد.

آرکئوپتریکس و پرندگان امروزی از این زیرگروه بوجود آمده‌اند. او در طول زمان تغییرات در یک سری ویژگی‌های اسکلتی را دنبال کرد و متوجه شد که هیچ جهش بزرگی که منجر به تفاوت فاحش بین پرندگان و دیگر کوئلوساروها بشود وجود ندارد.

او می‌گوید: «پرنده‌ها یک شبه از تیرانوزاروس‌رکس بوجود نیامدند. در عوض، ویژگی‌های کلاسیک پرندگان یکی یکی تکامل یافت. اول حرکت بر روی دو پا، سپس پرها، استخوان جناق سینه، پرهای پیچیده‌تر مثل آن‌هایی که قلم دار هستند و سپس بال‌ها. نتیجه‌ی نهایی، گذار بی‌نقص از دایناسور به پرنده‌ است. آن‌قدر بی‌نقص و تمیز که تقریبا نمی‌توانید خطی در جدایی این دو گروه از یکدیگر بکشید.»

وقتی که همه‌ی این ویژگی‌ها کنار هم قرار گرفتند، پرنده‌ها از زمین بلند شدند و پرواز کردند. مطالعات بروسات بر روی کوئلوروساروها نشان می‌دهد که وقتی آرکئوپتریکس و دیگر پرندگان باستانی بوجود آمدند، خیلی سریع‌تر از دیگر دایناسورها شروع به تکامل یافتن کردند.

نظریه‌ی هیولای امیدوار چیزی کاملا برعکس را می‌گوید: تکامل ناگهانی پرندگان را بوجود نیاورد، بلکه پرندگان تکامل ناگهانی را بوجود آوردند. بروسات می‌گوید: «به نظر می‌رسد که پرندگان به یک راه حل خوب در ویژگی‌های جسمانی و بوم‌شناختی رسیدند. اینکه پرواز کنند و کوچک باشند. این منجر به یک انفجار تکاملی شد.»

سیر تکامل پرندگان

اهمیت کوچک بودن

هرچند که ممکن است بیشتر مردم از پر و بال به عنوان ویژگی‌ اصلی تمایز دهنده‌ی پرندگان از دایناسورها نام ببرند، ولی قد و قامت کوچک آن‌ها نیز اهمیت زیادی دارد. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که اجداد پرندگان خیلی زود آب رفتند. بدین معنی که کوچک بودن یک مزیت بزرگ برای آن‌ها حساب می‌شده و به طور کلی قسمتی مهم از فرایند تکامل پرندگان بوده است. مثل دیگر ویژگی‌های پرندگان، کوچک شدن ابعاد نیز خیلی قبل‌تر از اینکه پرندگان بوجود آیند شروع شده است. تحقیقی که سال گذشته در ساینس منتشر شد، نشان داد که فرایند کوچک شدن خیلی زودتر از آن که دانشمندان تصور می‌کردند شروع شده است.

بعضی از کوئلوروساروس‌ها از حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش، یعنی ۵۰ میلیون سال قبل از بوجود آمدن آرکئوپتریکس‌ها شروع به کوچک شدن کرده بودند. در آن زمان، بسیاری از دایناسورها همچنان در حال بزرگ‌تر شدن بودند.

بنتون می‌گوید:«کوچک شدن خیلی غیر عادی است. به خصوص میان دایناسورها هرچند که ممکن است بیشتر مردم از پر و بال به عنوان ویژگی‌ اصلی تمایز دهنده‌ی پرندگان از دایناسورها نام ببرند، ولی قد و قامت کوچک آن‌ها نیز اهمیت زیادی دارد. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که اجداد پرندگان خیلی زود آب رفتند.

بدین معنی که کوچک بودن یک مزیت بزرگ برای آن‌ها حساب می‌شده و به طور کلی قسمتی مهم از فرآیند تکامل پرندگان بوده است. مثل دیگر ویژگی‌های پرندگان، کوچک شدن ابعاد نیز خیلی قبل‌تر از اینکه پرندگان بوجود آیند شروع شده است.

تحقیقی که به تازگی در ساینس منتشر شد، نشان داد که فرایند کوچک شدن خیلی زودتر از آن که دانشمندان تصور می‌کردند شروع شده است. بعضی از کوئلوروساروس‌ها از حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش، یعنی ۵۰ میلیون سال قبل از بوجود آمدن آرکئوپتریکس‌ها شروع به کوچک شدن کرده بودند. در آن زمان، بسیاری از دایناسورها همچنان در حال بزرگ‌تر شدن بودند. بنتون می‌گوید:«کوچک شدن خیلی غیر عادی است. به خصوص میان دایناسورها»

کارگاه آشنایی با پرندگان اصفهان برای همیاران همت آباد

همیاران همت آباد نام یک تشکل مردم نهاد زیست محیطی است که به تازگی در محله ی همت آباد اصفهان فعالیت خود را در فرهنگسرای محله ی مذکور آغاز نموده. هدف از تاسیس این تشکل، کمک به بهبود سلامت محیط و افزایش آگاهی عمومی در این محله بوده است. از این سازمان مردم نهاد میتوانید در وبسایت رسمی آن بیشتر بخوانید.

در آذرماه سال ۹۹، انجمن آوای بوم برای اعضای محترم همیاران همت آباد کارگاهی را با محوریت پرندگان و پرنده نگری برگزار نمود. این کارگاه به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت آنلاین تشکیل گردید و در آن شهروندان ساکن محله ی همت آباد حضور بهم رساندند.

موضوع این کارگاه در ارتباط با آشنایی با پرندگانی که در اصفهان زندگی میکنند و در محله ی همت آباد نیز قابل مشاهده اند بوده و در حین معرفی پرندگان، در ارتباط با اهمیت آنان برای محیط زیست نیز توضیحات لازم ارائه میگردید. همچنین روش های جذب پرندگان در این کارگاه آنلاین انجمن همیاران همت آباد مورد بررسی قرار گرفته و به خصوص شهروندان با طریقه ی ساخت لانه برای پرندگان و نحوه ی غذا دهی به پرندگان به نحوی که به آسیب به آنان نیانجامد آشنا گردیدند. تدریس این کارگاه آنلاین را ایمان ابراهیمی، عضو انجمن آوای بوم به عهده داشت.

روز ملی پرنده نگری و گزارش برنامه های آوای بوم

روز ملی پرنده نگری روزی است که کمیته ی ملی طبیعت گردی آن را به جهت تشویق به ترویج و آموزش پرنده نگری اعلام کرده است. این روز که برای اولین بار در سال ۱۳۸۹ اعلام گردید، تا کنون هنوز به صورت رسمی در تقویم های کشور ثبت نگردیده اما با این حال گروه های مختلف پرنده نگری در شهر های مختلف کشور این روز را پاس داشته و برنامه های آموزشی-تروجی مرتبطی را برگزار میکنند. روز ملی پرنده نگری اولین پنج شنبه ی آذرماه هر سال است و دلیل انتخاب این زمان، اوج حضور پرندگان مهاجر در این بازه ی زمانی در کشور است.

در سال ۹۹، مشکل پاندمیک بیماری کرونا باعث گردید آوای بوم نتواند برنامه های حضوری چندانی داشته باشد و به همین دلیل برنامه هایی را به صورت مجازی برگزار نمود که شرح آن را در زیر میخوانید.

برگزاری مسابقه ی خاطرات پرنده نگری

پرنده نگران دنیای خاص خود را داشته و طبیعت را از نگاهی متفاوت نگاه میکنند. سفر ها و برنامه های دیگر آن ها نیز معمولا همراه با کسانی است که دنیا را مشابه آنان میبینند. همین دلیلی است بر انکه هر پرنده نگری خاطرات بسیار با ارزش و جالبی را برای گفتن داشته باشد. به مناسبت روز ملی پرنده نگری ، مسابقه ی بهترین خاطره ی پرنده نگری برگزار گردید. شرکت کنندگان در این مسابقه، خاطره ی خود را در قالب متن، تصویر یا صدا در شبکه های اجتماعی خود منتشر کرده و آن را برای آوای بوم ارسال نمودند. پس از دریافت خاطرات، آوای بوم در میان خاطرات دریافت شده رای گیری عمومی نمود و بهترین خاطره را اعلام کرد. برنده ی بهترین خاطره، جناب آقای امین سیفی اعلام گردید که به رسم یادبود به ایشان یک لانه ی پرنده، کارت عضویت آوای بوم، پیکسل آوای بوم و برچسب اتومبیل پرنده نگری اهدا گردید.

کارگاه آموزشی با دانشگاه جیرفت در روز ملی پرنده نگری

 

روز پرنده نگری در ایران

به مناسبت روز ملی پرنده نگری ، خانم مهسا هاشمی مدیر باشگاه پرنده نگری آوای بوم طی یک کارگاه آموزشی به آموزش پرنده نگری و ضرورت ترویج آن برای دانشجویان دانشکده ی علوم و مهندسی منابع طبیعی دانشگاه جیرفت پرداخت. در این برنامه دانشجویان به صورت مجازی با ماهیت پرنده نگری و اهمیت آن آشنا گردیدند.

 

برنامه ی لایو آموزشی با انجمن حافظان میراث لنجان

روز پرنده نگری

به مناسبت روز ملی پرنده نگری ، آقای ایمان ابراهیمی مدیر عامل انجمن آوای بوم در طی یک برنامه ی لایو در اینستاگرام مهمان انجمن حافظان میراث لنجان بوده و به معرفی فعالیت پرنده نگری به شهروندان منطقه ی لنجان پرداخت. لنجان یکی از شهرستان های غربی شهر اصفهان است که به تازگی انجمن حافظان میراث در آن شروع به کار کرده و از جمله برنامه های این انجمن، ترویج پرنده نگری در آن منطقه میباشد.